Foto Benjamin Dürr
|

Strategieën tegen de verveling

Het is niet altijd even druk – soms zijn er weken waar heel veel gebeurt, en soms is er bijna geen nieuws. Wat doe je dus als correspondent als er niets gebeurt?

Dag 39: Nelson Mandela is weer in het ziekenhuis! Oscar Pistorius heeft zijn vriendin neergeschoten! Val van de regering! Verkiezingen! Bomaanslag! Als zoiets gebeurt kijkt de hele wereld naar jouw land. Correspondenten zitten er middenin en draaien overuren.

Niet elke dag is echter verkiezingsdag, en niet elke week gebeurt er even veel wat belangrijk is voor de krant in Nederland of Duitsland. Wat doe je dus als correspondent als er niets gebeurt?

Dag 44: Het is een gewone dag. Ik blader door de kranten en nieuwssites. Vol met nieuws – en toch leeg. Natuurlijk gebeurt er altijd iets, maar niet elk onderwerp is een story. Vaak hangt buitenlandjournalistiek ook met het binnenland samen: in de dagen rond de troonwisseling in Nederland kon je als correspondent rustig met vakantie. Net zoals na de bomaanslagen van Boston. Dan is niemand geïnteresseerd in Zuid-Afrika.

Hoeveel werk je hebt hangt dus niet alleen met het nieuws in je eigen land samen, maar ook wat er op dit moment thuis – of ergens anders – aan de hand is.

Dag 52: Voor de rustige weken heb ik een eigen lijst: de wat-ik-al-langer-wilde-doen-lijst. Vaak kom je verhalen tegen die je graag zou willen maken, maar waarvoor de tijd of de passende invalshoek ontbreekt. Vaak zijn dat onderwerpen waar je tijd voor nodig hebt om er dieper in te duiken. Of portretten en reportages. Als ik een idee heb, zet ik die op de lijst. Wanneer er tijd voor is, ga ik aan de slag.

Dag 64: Albert Einstein zou zijn relativiteitstheorie hebben uitgevonden toen hij zich verveelde. Tijd bevordert creativiteit. Meestal ontstaan goede ideeën niet onder druk. Rustige weken zijn daarom voor mij ook belangrijk om nieuwe invalshoeken te bedenken. Bovendien: als je niet van de ene afspraak naar het volgende interview moet haasten, neem je de wereld om je heen anders waar. Onderwerpen vind je dan soms letterlijk op straat.

In Zuid-Afrika plakt bijvoorbeeld op bijna elke lantaarnpaal een plakkaat met de slogan “Abortion. Same day. No pain. Call (…)“. Dat viel me op. Ik heb me er een beetje in verdiept: Zuid-Afrika heeft een van de meest liberale abortuswetgevingen ter wereld. Je kunt zomaar bij een kliniek binnenstappen om een afspraak te maken, en ook traditionele genezers adverteren. Wie zit achter die advertenties? En wie belt de nummers? Sommigen stellen dat de liberale abortus wetgeving tot onveiliger seks leidt en daarom ook de HIV-verspreiding bevordert. Dat zou een spannend verhaal kunnen worden.

Dag 65: Reizen is een andere mogelijkheid. Als er niets gebeurt waarvoor je achter je bureau moet zitten, is er tijd voor verhalen in andere steden of buurlanden. Ook daarvoor heb ik een lijst. En daarna komen drukke weken weer vanzelf: volgende week moet het proces tegen Oscar Pistorius beginnen.

Benjamin Dürr was correspondent in Nederland voor het Duitse nieuwsblad SPIEGEL ONLINE en DER SPIEGEL. Hij werkt nu als verslaggever in Zuid-Afrika. Op Twitter: @benjaminduerr.

Vergelijkbare berichten