|

Bejaarden in actie in Portugal

In Portugal was afgelopen donderdag een algemene staking aan de gang. Net als tijdens eerdere stakingen was het volgens de vakbonden de bedoeling dat de hele publieke sector zou platliggen. Maar in Lissabon stonden echter alleen metro’s, treinen en bepaalde bussen stil – dat was dan ook alles wat je in de Portugese hoofdstad van deze actie kon merken.

Hoewel de vakbondsleiders spraken van ‘een groot succes’, leek het er vooral op dat een relatief klein deel van de beroepsbevolking was gaan staken. Bepaalde busmaatschappijen reden gewoon rond en het vliegverkeer deed gewoon zijn werk. Ook waren er meer files dan normaal. Verder ging bijna iedereen naar zijn werk en waren praktisch alle winkels open.

Een nationale demonstratie, die in de middag plaatsvond, moest het succes van de dag onderstrepen. Een stoet van zo’n 2.500 mensen liep luid demonstrerend naar het plein voor het parlementsgebouw, om daar haar onvrede kenbaar te maken aan de centrumrechtse regering van premier Coelho. De Portugese media waren op volle sterkte aanwezig. De bonden en demonstranten deden hun uiterste best om de media te bedienen van felle demonstratieplaatjes.

Het leek erop dat de bonden bewust oudere protestanten naar voren hadden geschoven om te laten zien dat zij het hardst getroffen worden door de crisis. Immers, de meeste jongeren stonden in het publiek en achteraan. Deze charismatische bejaarden trokken dus aandacht van de pers. Compleet uitgedost met spandoeken, petjes, fluitjes en vlaggetjes kwamen ze in beeld.

De Nederlandse fotograaf Alexander Schippers was op demonstratie aanwezig en legde de oude demonstranten vast voor het nageslacht.
Greve Geral in Lissabon
Greve Geral in Lissabon
Greve Geral in Lissabon
Greve Geral in Lissabon
Greve Geral in Lissabon
Greve Geral in Lissabon
Greve Geral in Lissabon
Greve Geral in Lissabon

Vergelijkbare berichten