|

Het stemrecht aan banden in North Carolina

Toen het Hooggerechtshof vorige maand een belangrijk deel van de Voting Rights Act ongrondwettelijk verklaarde was de verwachting al dat een aantal staten strengere regels voor verkiezingen zou doorvoeren. Deze verwachting lijkt nu waarheid te worden.

De senaat in North Carolina nam afgelopen week één van de strengste verkiezingswetten ooit aan. Naast een strikte identificatieplicht bevat deze wet een reeks andere restricties: 16- en 17-jarigen kunnen zich voortaan niet meer voortijdig registeren als kiezer als ze op het moment van de verkiezingen 18 zullen zijn, een kiezer die bij het verkeerde stembureau komt opdagen kan niet meer zijn stem uitbrengen, stembureaus mogen niet langer openblijven als er aan het einde van de dag nog lange rijen staan én de periode waarin voor de verkiezingen vervroegd kan worden gestemd wordt met een week ingekort.

Verder worden worden regels versoepeld die nu nog transparantie verplichten omtrent de donoren achter politieke advertenties, mogen partijen voortaan ongelimiteerd geld inzamelen van bedrijven en mogen individuen voortaan vijfduizend in plaats van vierduizend dollar doneren aan politici.

De wet is een initiatief van de Republikeinen in North Carolina. Volgens hen is dit voorstel bedoeld om verkiezingsfraude tegen te gaan. Onderzoekers die hebben gekeken naar beschuldigingen van fraude hebben hier echter geen bewijs voor gevonden.

Rick Hasen, hoogleraar recht en politicologie aan de Universiteit van Californië, is ondubbelzinnig in zijn oordeel over de wet.

This North Carolina measure is the most sweeping anti-voter law in at least decades. I’m not big on using the term “voter suppression,” which I think is overused and often inaccurate, but it is hard to see this law as justified on anti-fraud, public confidence, or efficiency grounds. The intent here is to make it harder for people—especially non-white people and those likely to vote Democratic–to register or cast a vote that will be counted. It also makes money matter more in North Carolina politics and kills public financing of the North Carolina courts.

Het is echter nog niet zover. Het Huis van Afgevaardigden van North Carolina moet nog instemmen met de wet en de gouverneur moet hem vervolgens nog bekrachtigen. Daarnaast denken kenners dat minister van justitie Eric Holder alles op alles zal zetten om een stokje te steken voor de nieuwe restricties. Hasen zei tegen de Guardian het volgende:

I think they are likely to get involved in this one. It is pretty clear that they are going for broke here. They are going to go after these states as aggressively as they can.

En ook Matthew Miller, die tot 2011 als woordvoerder bij het ministerie van justitie werkte, denkt dat Holder alles uit de kast zal trekken.

It is very hard to look at this legislation and see it as anything other than an attempt to stop people from voting. They can cloak it in as much of the anti-fraud language they want but it is just a naked power grab.

To be continued…

Vergelijkbare berichten