Foto Itaquera – a World Cup in the Backyard
|

De spannende laatste loodjes van crowdfunding

Televisiemaker Veerle Denissen zoekt met crowdfunding financiering voor het project Itaquera – a World Cup in the Backyard Een documentaireserie over vier bewoners van de arme wijk Itaquera in São Paulo, waar straks het WK begint. 35 Dagen, 10.000 euro. Hoe krijg je dat voor elkaar als beginnend documentairemaker? Een overzicht van week tot week.

Het einde nadert. Na weken van onbestemde stress is het aftellen begonnen. We staan op 8.947 euro, met nog 6 dagen te gaan. Dit moet gaan lukken! Een beschrijving van de hoogtepunten van de afgelopen weken.

Week 1

De eerste dag, wat een euforie! Tien procent van ons streefbedrag haalden we in een paar uur op. Ik zag even voor me hoe we binnen een week klaar zouden zijn met de crowdfunding. We hadden een succesproduct in handen, dat hele aftellen zou niet nodig zijn. En toen bleven we steken op die 10%. Ik realiseerde me ineens hoeveel geld 10.000 euro eigenlijk is.

Week 2

Ons leven stond compleet in het teken van de crowdfunding. Skypen met vrienden en familie liep steevast uit op dezelfde vragen. Hoeveel geld hebben jullie? Hoeveel moeten jullie nog? Wat gaan jullie eigenlijk met al dat geld doen? Ik begon te twijfelen. Was ons project wel zo interessant als we zelf dachten? Ineens ga je rekening houden met het feit dat je ook kunt falen. Hoe ga je dat verkopen?

Week 3

De slapeloze nachten begonnen. Ik maak dit project samen met Daan en Ron. Ron is een vriend, Daan is mijn man. We gingen er samen volledig in op. Een veelzeggende droom: Daan en ik zijn in Nederland, op bezoek bij zijn vader. Ineens blijk ik een tweeling in mijn armen te hebben. Door alle crowdfundingsperikelen zijn we helemaal vergeten de kinderen een naam te geven. Ter plekke besluiten we ze Jasper en Jos te noemen.

Week 4

Een goede week. Canal Futura kwam over de brug, NUsport gaat het experiment aan. Ineens schieten we door naar de 70 en zelfs 80%. Met dat percentage komt ook het vertrouwen weer terug. Eindelijk kun je echt gaan nadenken over de productie. Kunnen we er ook lokale professionals bij betrekken? Succesprojecten brengen ook aandacht met zich mee. Ineens komen er aanvragen voor interviews.

Week 5

De laatste week, we zijn er net aan begonnen en gaan er nog even vol in. We verzinnen een actie per dag (vandaag: een kamer in ons appartement tijdens het WK voor 50 euro per nacht, wie biedt?!). Dat het geld na het doorbreken van de 70%-grens vanzelf binnenstroomt, zoals over het algemeen wordt beweerd, gaat nog niet helemaal op. Ik zit er niet mee. Eigenlijk begin ik de promotie van ons project steeds leuker te vinden.

Volgende week: Afgelopen! Wat zouden we een volgende keer anders doen?

Lees ook de eerdere afleveringen van deze serie en de blogupdates van mede-Itaqueara filmmaker Ron Santing.

Vergelijkbare berichten