|

De shutdown als verhulde zegen

Het kan bijna niet anders dan dat de Amerikaanse overheid in de nacht van maandag op dinsdag op slot gaat. De Republikeinen weigeren meer geld voor de overheid uit te trekken als de invoering van Obamacare niet een jaar wordt uitgesteld, de Democraten piekeren er niet over om hun grootste beleidsmatige overwinning van de afgelopen vier jaar de nek om te draaien. En niemand lijkt op het punt te staan in te binden.

Ezra Klein van de Washington Post denkt dat deze crisis misschien wel goed nieuws is.

House Republicans plan to attach a one-year delay of Obamacare to the continuing resolution. That sharply increases the chances of a government shutdown beginning Monday night.

Good.

Kleins redenering is als volgt: het is beter om nu een crisis te hebben dan over enkele weken, als het schuldenplafond moet worden verhoogd. Als de kwestie Obamacare nu op de spits wordt gedreven en de overheid dinsdag op slot gaat, hebben de Democraten en Republikeinen nog twee weken om er samen uit te komen en is het minder waarschijnlijk dat het schuldenplafond niet wordt verhoogd, aldus Klein. Ook denkt hij dat in die twee weken mensen uit bijvoorbeeld de zakenwereld en Wall Street druk zullen uitoefenen op de Republikeinen om een compromis te sluiten.

Het punt is, de Republikeinen hebben deze week hun eisenpakket voor een verhoging van het schuldenplafond bekendgemaakt. Het is een verzameling van alle voorstellen die in 2012 deel uitmaakten van het verkiezingsprogramma van Mitt Romney en vervolgens werd afgewezen door de kiezers. Ze eisen onder meer dat Obamacare een jaar wordt uitgesteld, het toezicht op de energiesector en Wall Street wordt versoepeld en de hervormingen van het belastingstelsel uit het begrotingsplan van Romney’s vicepresidentskandidaat Paul Ryan worden ingevoerd. In ruil voor al deze concessies bieden zij de Democraten.. tja, wat eigenlijk? Als de Republikeinen alles krijgen wat ze willen, beloven ze het schuldenplafond te verhogen en daarmee niet de wereldeconomie op te blazen. Voor het komende jaar in ieder geval.

John Boehner

Klein gaat er vanuit dat ‘big business’ er voor kan zorgen dat de Republikeinen inbinden. En als mensen als voorzitter John Boehner nog steeds het heft stevig in handen hadden zou ik geneigd zijn het met hem eens te zijn. Boehner is echter, ondanks zijn titel, niet meer de baas over zijn eigen partij. De Texaanse Republikeinse senator Ted Cruz begon deze week openlijk aan Boehners stoelpoten te zagen door zich te bemoeien met de beraadslagingen in het Huis van Afgevaardigden. En voor Republikeinen als Cruz lijkt het woord compromis gelijk te staan aan hoogverraad. Want als volgens jouw redenering de tegenpartij niet zomaar iemand is met wie je het oneens bent, maar hij het land probeert te verwoesten, hoe kun je dan een compromis sluiten?

Ik ben minder optimistisch dan Klein. En terwijl een ‘shutdown’ vooral schadelijk zal zijn voor de Amerikaanse economie kan het niet verhogen van het schuldenplafond ernstige gevolgen hebben voor de gehele wereldeconomie. Het worden twee spannende weken, en niet in de positieve zin van het woord.

Vergelijkbare berichten