|

Gelijke monniken, gelijke belastingvoordelen

Toen het Hooggerechtshof in juni De Defense of Marriage Act ongrondwettelijk verklaarde, betekende dat in principe dat homoseksuele getrouwde stellen niet langer anders zouden worden behandeld door de federale overheid dan heteroseksuele getrouwde stellen. De grote vraag was echter hoe dit in de praktijk zou werken. Zouden homostellen die momenteel in een staat wonen waar het homohuwelijk verboden is, op dezelfde manier worden behandeld als een stel dat bijvoorbeeld in Massachusetts of New York woont? Het antwoord van de Amerikaanse belastingdienst en het Ministerie van Financiën deze week was een volmondig ‘ja’.

Minister van financiën Jack Lew was in zijn toelichting zeer duidelijk over wat deze beslissing betekent:

“Today’s ruling provides certainty and clear, coherent tax-filing guidance for all legally married same-sex couples nationwide. This ruling also assures legally married same-sex couples that they can move freely throughout the country knowing that their federal filing status will not change.

Het besluit zorgt echter alleen voor duidelijkheid op het gebied van federale belastingen. Homostellen in een staat als Alabama of Texas zullen voor hun gemeentelijke en staatsbelastingen nog steeds apart aangifte moeten doen. En dan komt er nog eens bij dat deze ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ benadering niet voor alle programma’s van de federale overheid geldt. Voor Social Security-premies, de Amerikaanse versie van de AOW-uitkering, wordt bijvoorbeeld gekeken naar de woonplaats. Dat zou dus betekenen dat een homostel in Texas niet als dusdanig erkend wordt bij het berekenen van een uitkering.

Maar toch, de beslissing van het Hooggerechtshof is pas iets meer dan twee maanden oud. De vooruitgang die sindsdien is geboekt voor getrouwde homostellen is gigantisch. Echte gelijkheid zal echter pas een feit zijn als het homohuwelijk ook legaal is in de 37 staten die het nu nog verbieden. En dat kan, gezien de grote tegenstellingen die er nog altijd bestaan over dit onderwerp, nog wel even duren.

Een van de rechters van het Hooggerechtshof heeft deze week overigens nog maar een keer onderstreept hoe zij over het homohuwelijk denkt. Ruth Bader Ginsburg verbond namelijk als ambtenaar van de burgerlijke stand een goede vriend van haar met zijn partner in de echt. Ze is de eerste rechter van het hoogste hof die dat ooit heeft gedaan.

Vergelijkbare berichten