|

Wereldnieuws met ‘een eigen journalistieke kompas’

Elke twee weken valt hij op de deurmat: 360 Magazine. Met nieuws van over de hele wereld. Niet over een bepaald land, maar uit dat land. En dan wel in onze moedertaal.

Nieuws uit het buitenland is iets anders dan nieuws over het buitenland, luidt de missie van het blad. “We hebben niet de pretentie dat het wereldnieuws zich elke twee weken laat samenvatten, wel de ambitie relevante, originele en mooie verhalen bereikbaar te maken voor een Nederlandstalig publiek.”

Uit zo’n negenhonderd buitenlandse dagbladen, tijdschriften en online media worden elke twee weken de beste verhalen gekozen. “We werken samen met de Franse krant Courrier International, een soortgelijke krant”, zegt hoofdredactrice Katrien Gottlieb.

“Zij hebben een hele grote redactie over de hele wereld die scouten. We waren op hun deskundigheid. Maar we zoeken ook zelf, we volgen wel ons eigen journalistieke kompas. We weten ondertussen waar we verhalen kunnen vinden en waar onze voorkeur naar uit gaat.”

Uit media zoals The New York Times, Der Spiegel, Kommersant, China Daily en Al-Mustaqbal verschijnen verhalen in 360 Magazine. Gottlieb: “We gebruiken literaire vertalers, die kunnen zelf al goed schrijven. De verhalen moeten wel leesbaar en toegankelijk geschreven zijn, maar er mag niks aan de inhoud van de artikelen veranderd worden. Gottlieb:

“Nieuws wordt bepaald door een paar grote persorganen, maar dat betekent niet dat dit al het nieuws is in de wereld. Wij publiceren meestal achtergronden van het nieuws, of verhalen die zich tussen het nieuws afspelen. Het gaat ons om ontwikkelingen en achtergronden van bijvoorbeeld landbouw, cultuur of economie.”

En daarom konden lezers deze week bijvoorbeeld een verhaal lezen over de geheime afdeling van de NYPD, een zes pagina tellend verhaal met grote foto’s uit New York Magazine. Gottlieb:

“We hebben bewust voor twee weken gekozen. Het is een gebaar naar de lezer, je hoort veel dat men er niet aan toe komt om opinie- en andere nieuwsbladen te lezen. In twee weken heb je net genoeg tijd om de krant te lezen voordat er weer een andere op de deurmat valt.” 

Voor wat korter nieuws uit de hele wereld kun je de website raadplegen. Bijvoorbeeld over broodjes smeren in New York.

360 Magazine is een mooie verzameling van verhalen uit de hele wereld. Voor wie niet Chinees, Russisch of Italiaans kan. Voor wie af en toe iets met een andere invalshoek wil lezen. Voor wie geïnteresseerd is in de rest van de wereld.

Vergelijkbare berichten