|

‘Het moet hier geen papegaaienkooi worden’

Voor onze webdocu over Itaquera lichten we iedere week een plek in de WK-wijk uit waar een bijzonder verhaal aan kleeft. Deze week de vele cafés van de wijk, die dankzij de marketingmachine van Coca Cola steeds roder kleuren.

‘Een nieuwe koelkast, een nieuw zonnescherm, een nieuwe laag verf, allemaal gratis’, vertelt José trots. José is al ruim vijftien jaar de eigenaar van zijn eigen bar in het centrum van Itaquera, ‘Lanchonete due Fratelli’. Het is een typisch Braziliaans café: plastic tafeltjes met een paar mannen uit de buurt die de dagen drinkend doorbrengen, een grote koelkast met ijskoud bier, en een vitrine met wat gefrituurde snacks, vaak door dezelfde mannen gelijktijdig verorberd.

Bar José

‘Een paar maanden geleden kwam Coca Cola langs’, zegt José. ‘Ze vertelden dat ik allemaal gratis Coca Cola-producten zou krijgen, en dat ze de gevel van mijn barretje voor niets zouden verven. In Coca Cola-rood. Ik moest dan wel exclusief Coca Cola verkopen. Nou, dat zag ik wel zitten.’

De bar van José is niet het enige café dat Coca Cola heeft bezocht. De straat bij metrostation Artur Alvim, waar de supporters straks uitstappen om bij het WK-stadion te komen, is inmiddels helemaal rood. Op sommige gevels zijn zelfs onmiskenbare Coca Cola-flessen geschilderd. En dat terwijl het in de stad São Paulo verboden is om reclame te maken in de openbare ruimte. Maar omdat de barretjes slechts rood zijn geschilderd, met af en toe het kenmerkende witte golfje, en er geen merknaam op de gevel staat, omzeilt het bedrijf de wetgeving. En dus kleurt Itaquera steeds roder.

Onlangs is José ook bezocht door mensen van Brahma, een andere officiële sponsor van het WK. Het bedrijf bood hem aan om de binnenkant van zijn bar te verven. José sloeg het af. ‘Het moet hier geen papegaaienkooi worden, natuurlijk.’

De serie vertelt het verhaal van straatverkoper Djair, hiphop-artiest Douglas, favelaleider Drancy en politieagente Raquel: vier inwoners van Itaquera wiens leven op hun kop staat dankzij het WK.

Itaquera – a World Cup in the Backyard wordt gefinancierd via crowdfunding en is te vinden op Cinecrowd en Itaquerdoc.

Vergelijkbare berichten