afriLeaks: Ook Afrikaanse onderzoeksjournalisten gaan digitaal

Sinds de oprichting van WikiLeaks, en recenter sinds de openbaringen van Edward Snowden, ontwikkelen steeds meer media zich in binnen- en buitenland websites waar klokkenluiders veilig hun geheimen kunnen uploaden. Zo kent Nederland sinds 2013 PubLeaks, waar een toenemend aantal nationale en regionale media bij aangesloten is. Vertrouwelijke informatie is op een veilige manier te delen met een aangesloten medium naar keuze. De websites zijn goed beveiligd zodat het risico voor de klokkenluider zo klein mogelijk blijft.

AfriLeaks
Één van de nieuwste ‘leksites’ ging begin dit jaar online: afriLeaks. Het ambitieuze platform roept klokkenluiders uit heel Afrika op vertrouwelijke informatie te openbaren. Media uit verschillende Afrikaanse landen zijn aangesloten bij de website. afriLeaks wordt ondersteund door verschillende organisaties, waaronder Hivos en Geuzenpenningwinnaar Free Press Unlimited.

Bijzonder initiatief
Voor moderne onderzoeksjournalisten zijn online platforms voor klokkenluiders een niet te onderschatten hulpmiddel. afriLeaks is in meerdere opzichten een bijzonder initiatief. De website richt zich om te beginnen op de inwoners van het hele continent Afrika. Dat is een enorm gebied met veel overheden en nog veel meer potentiële klokkenluiders.

Veilige uitkomst voor klokkenluiders
Voor die klokkenluiders kan afriLeaks een uitkomst zijn. Andere manieren van het lekken van informatie zijn in veel Afrikaanse landen ronduit gevaarlijk. Met de persvrijheid op het continent is het wisselend gesteld. Journalisten kunnen de veiligheid van hun bronnen lang niet altijd en overal garanderen. Het anoniem uploaden van gevoelige informatie betekent dat de informanten en journalisten elkaar niet fysiek hoeven te ontmoeten. Dat neemt een groot risico voor de klokkenluiders weg.

Natuurlijk zitten ook aan het gebruiken van afriLeaks nog genoeg haken en ogen. Maar de website kan de onderzoeksjournalistiek van de deelnemende media naar een hoger plan tillen. Het is een initiatief om in de gaten te houden.

Vergelijkbare berichten