| |

Kijktip: De Zijderoute

“Afscheid van China. Na tweeënhalf jaar. De grens over, exitstempel in het paspoort, Kirgiziëwaarts, mijn correspondentschap is nu officieel voorbij”. De Vlaamse omroep VRT is bezig met een herstructurering van het correspondentennetwerk sluit dit jaar onder meer haar kantoor in China. Correspondent Stefan Blommaert maakt een serie over zijn reis terug naar België. En het is meer dan de moeite waard om dat te volgen.
[pullquote align=”right”]Die 14.000 km lange tocht vanuit Peking via de oude handelsroute naar het westen levert bijzondere verhalen op.[/pullquote]

Blommaert pakt namelijk niet het vliegtuig terug, maar gaat met de auto, een tweedehands jeep, via de Zijderoute van China naar Europa. En die 14.000 km lange tocht vanuit Peking via de oude handelsroute naar het westen levert bijzondere verhalen op.

Pop-upcorrespondent
De reis is ook het eerste voorbeeld van de nieuwe vorm van correspondentschap bij de VRT. De omroep kondigde namelijk al eerder aan de posten in China en in de VS te sluiten en te gaan werken met ‘pop-upcorrespondenten’. Die hebben geen vaste standplaats, maar reizen voor een kortere tijd naar een land of gebied om verhalen te maken.

Blommaert reist door in totaal vijftien landen terug naar België. Naast nieuwe verhalen, haalt hij onderweg ook herinneringen aan zijn correspondentschap op. Een blik achter de schermen dus, afgewisseld met journalistiek artikelen. De serie verhalen is te volgen via de VRT-site, Facebook en in de uitzendingen van het VRT Journaal.

Lees ook eerdere verhalen die correspondenten voor De Buitenlandredactie maakten in China, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kazachstan.

Vergelijkbare berichten