Verenigde Staten, podcasts, politiek, The Christie Tracker, Decode DC, Three Tickets, Gabfest, Whistle Stop, Slate, media, correspondent
|

De vijf beste podcasts om de Amerikaanse verkiezingen te volgen (en te begrijpen)

Nog een kleine elf maanden en dan weten we wie Barack Obama opvolgt als de president van de Verenigde Staten. De campagnes van de Republikeinse en Democratische kandidaten zijn dan ook in volle gang. Luister deze podcasts om de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen én de rijke geschiedenis van de Amerikaanse presidentsverkiezingen:

Three tickets

Op 1 februari ontdekt de wereld eindelijk of alle peilingen waarin Donald Trump de leiding heeft zich daadwerkelijk vertalen naar stemmen. Op die dag vindt de Iowa Caucus plaats; de eerste electorale krachtmeting in de Amerikaanse verkiezingen. De staat vormt sinds 1972 het startschot voor de echte race. Iowa heeft daarom een rijke geschiedenis als het gaat om het kiezen van een president. Three Tickets is een podcast van The Des Moines Register die in tien afleveringen onder andere het kiesproces, de (voorgaande) campagnes van kandidaten en de invloed van alle betrokken belangengroepen uitlegt. Zeker voor buitenstaanders is Three Tickets een interessant college over wat er 1 februari plaatsvindt in Iowa en de rest van Amerika. Het feit dat politiek verslaggever Jason Noble weinig ervaring heeft met het maken podcasts maakt de serie alleen maar charmanter.

Het eerste deel van Three Tickets: Peak Caucus

The Christie Tracker

Gouverneur van New Jersey Chris Christie was dé grote favoriet van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2012. Maar pas vier jaar – en een aantal schandalen – later doet de politicus een gooi naar het presidentschap. Hij had de recht-voor-zijn-raap sprekende, no-nonsense kandidaat moeten zijn. Maar zoals we allemaal weten, glanst ‘Donald Trump al maanden in die rol. Toch blijft Christie een van de meest kleurrijke en bekendste kandidaten in de race voor het presidentschap. De New Yorkse lokale radiozender WNYC bespreekt elke woensdag de laatste ontwikkelingen in de campagne van de gouverneur bij The Christie Tracker.

Een van de meest recente afleveringen van The Christie Tracker belicht Christie in College: A Chief Executive in Training“>de politieke activiteiten van de gouverneur tijdens zijn studententijd.

The Ticket 2016

Wat is de rol van Snapchat in de verkiezingen van 2016? Wat willen Republikeinse kiezers horen van hun kandidaten? Hoe kan zogeheten ‘opposition research’ (onderzoek naar het privé-leven van politici) de race beïnvloeden? Dit zijn de soort vragen die The Ticket 2016 probeert te beantwoorden. De podcast, een samenwerking tussen The Texas Tribune en publieke radiozender KUT Austin, duikt maandelijks de diepte in met een keur aan politieke verslaggevers uit het hele land.

Whistle Stop

Sinds februari 2015 verdiept politiek verslaggever en presentator van Face the Nation John Dickerson zich in de oorsprong van de moderne Amerikaanse presidentscampagne. Zijn podcast Whistle Stop wordt omgeschreven als ‘het medicijn‘ voor het spektakel en circus van de huidige race naar het Witte Huis. Zo laat Dickerson zien dat verkiezingsjaar 1840, toen de Whigs het opnamen tegen de Democratische partij, heel veel gelijkenissen vertoont met 2016.

Decode DC

Politiek verslaggever Andrea Seabrook verliet in 2012 omroep NPR om haar eigen podcast te crowdfunden. Het resultaat is het eigenzinnige en diepgravende Decode DC. Zo onderzocht Seabrook begin dit jaar vijf afleveringen lang of de Netflix-serie House of Cards een beetje lijkt op de werkelijkheid van Washington. Maar Decode DC graaft dieper naar de vragen die gewone Amerikanen bezighouden zoals: waarom Washington elk jaar weer tegen een begrotingscrisis aanloopt en of het Amerikaanse kiesproces wel werkt‘. Decode DC staat met één been in de actualiteit en de ander in het verleden; dat maakt de podcast een must listen.

Bonus

Omdat vijf tips altijd te weinig zijn, hier nog wat interessante podcasts over de Amerikaanse verkiezingen: Slate’s Political Gabfest, Pod For America en The New Yorker: Politics and More.

Correspondent Hans Klis schrijft bijna evenveel over podcasts als dat hij ze luistert: ‘Seizoen 2 is er. Dit is het Serial-effect‘, ‘Verhalen voort laten leven met podcasts‘ en ‘Gouden tijd voor radiomakers‘.

Vergelijkbare berichten