|

‘Hier is belangeloze vriendschap een luxeverschijnsel’

Bio: Wies Ubags (49) werkt als correspondent in Colombia onder andere voor het ANP en het Financieele Dagblad. Lees meer op haar website of volg haar op Twitter: @wiesubags

Waarom heb je gekozen voor een correspondentschap in Colombia?

Ik ben naar Colombia gegaan omdat het land me aansprak, combinatie van mooi en gevaarlijk en chaotisch. En journalist was ik al dus dat ben ik blijven doen om mijn geld te verdienen.

Hoe lang zit je er al en ga je blijven?

Ik zit er in oktober tien jaar. Het loopt af als ik dat wil. Misschien ga ik komende tijd ergens anders heen, maar dat houd ik nog even voor mezelf.

Welk verhaal wil je tijdens je correspondentschap vertellen?

Wat ik wil vertellen is wat de mensen in het land bezig houdt. Dat is niet altijd hetzelfde als waar bij Nederlandse redacties belangstelling voor is. Maar dat is wat ik wil.

Moest je erg wennen aan het leven hier?

Nee, dat viel erg mee. Het moeilijkst is dat Colombianen berekenender zijn dan Nederlanders. Ik vermoed dat je dat in alle ontwikkelingslanden tegenkomt. Belangeloze vriendschap en liefde zijn een luxeverschijnsel.

Wie nemen je verhalen af?

Ik werk voor ANP, Financieele Dagblad, OneWorld, Wordt Vervolgd en Hortinews. Dat laatste is een website over sierteelt. In Colombia zitten veel kwekers. Soms ook voor FNV’s mondiale uitgaven, BNN, AD, .. Het ligt aan het onderwerp. Ik doe geen ander werk ernaast.

Op welke productie ben je het trotst?

Weet ik niet zo goed. In het begin heb ik met Joost Wilgenhof een reportage over ouderen en liefde in Colombia gemaakt voor de VARA. Dat was wel heel mooi. Ik heb ook vorig jaar voor Wordt Vervolgd van Amnesty een verhaal gemaakt over verdwijningen in Colombia. Daar was ik trots op. Het was voor het eerst dat ik het idee had dat ik echt de Colombiaanse absurde realiteit kon beschrijven en dat de opdrachtgever daar oprecht interesse in had. Het was naar aanleiding van de film Todos Tus Muertos (Imdb), die in Movies that Matter werd vertoond.

Wat is jouw gouden tip voor journalisten die correspondent willen worden?

Frederike Geerdink in Istanbul zei dat ze naar Turkije was gegaan omdat dat een link met Nederland heeft. Daar stond ik helemaal niet bij stil toen ik naar Colombia ging. Ik denk wel dat het een gouden tip is. Ik denk dat het ook belangrijk is dat je er graag woont, tenzij je vaak wilt veranderen van stek. Je moet je ook een beetje lekker kunnen voelen. Je moet de taal kunnen spreken of leren binnen niet al te lange tijd.

Vergelijkbare berichten