|

Mitt Romney’s probleem met vrouwelijke kiezers

Kan Mitt Romney, als hij het later dit jaar opneemt tegen Barack Obama, de vrouwelijke Amerikaanse kiezers nog voor zich winnen, of is hij daarvoor te ver naar rechts opgeschoven tijdens de Republikeinse voorverkiezingen? Dat is de vraag die Nancy Cohen zich stelt in een stuk voor Rolling Stone en het lijkt een terechte vraag.

Om de Republikeinse achterban, die hem nooit heeft gezien als een ‘echte’ conservatieve politicus, voor zich te winnen heeft de voormalig gouverneur een ruk naar rechts gemaakt. De man die in de jaren negentig aan de hand van een zeer persoonlijke anekdote uitlegde waarom hij vond dat abortus legaal moet zijn doet nu alles om de achterban maar niet tegen zich in het harnas te jagen.

Dus hoorde je weinig tot niets van Romney tijdens de recente ophef rondom anticonceptie. En zegt Romney dat hij alle financiering voor de organisatie Planned Parenthood wil stopzetten. En de Republikeinse partij, waar Romney straks toch de vaandeldrager van zal zijn, maakt het hem niet makkelijker vrouwen voor zich te winnen.

Anti-abortuswetgeving 
Hieronder zie je een grafiek met het aantal wetsvoorstellen van de afgelopen jaren die het recht op abortus aan banden leggen. Het beeld spreekt voor zich, maar klik hier voor verdere verduidelijking.
Republikeinen in Virginia verplichtten vrouwen nu eerst een echo te ondergaan als ze een abortus willen. In Arizona heeft een Republikeinse politicus geopperd vrouwen eerst verplicht te laten kijken naar een opname van een abortus als ze zelf hun zwangerschap willen beëindigen.

Waar de Republikeinse partij het idee vandaan haalt dat dit een electoraal snuggere strategie is, is een raadsel. Uit peilingen van Gallup/USA Today en Pew blijkt dat de steun voor Obama onder vrouwen de afgelopen tijd is toegenomen, terwijl vrouwen Romney steeds meer de rug toekeren. Vooral in staten waar de Republikeinen bepaalde rechten van vrouwen aan banden hebben gelegd, zoals Virginia, keren vrouwen de partij de rug toe.

Tweespalt
Zelfs binnen de Republikeinse partij lijken mensen genoeg te hebben van deze ‘war on women’. Senator John McCain liet na de recente ophef over anticonceptie merken dat wat hem betreft zijn partij op een dood spoor zit. En Richard Hanna, een Republikein in New York, lijkt alle hoop in zijn partij op dit gebied te hebben verloren. Hij adviseerde vrouwen onlangs de Democratische partij te steunen als ze hun verworven rechten willen beschermen.

Dat Romney een draai naar het midden gaat maken als hij eenmaal de Republikeinse presidentskandidaat is lijkt haast zeker. Hij moet wel. Maar of hij de reeds gedane schade teniet kan doen is een andere vraag.

Vergelijkbare berichten