|

Twitter maakt niet alleen journalist meer betrokken bij nieuws, ook de kijker leeft weer mee

Twitter maakt een steeds groter deel uit van de manier waarop wij (oorlogsverslag)geving tot ons nemen. Wat waren de gebeurtenissen in Egypte, Libië en Syrië zonder dit sociale medium? Dan waren beelden van de demonstraties in Sidi Bouzid waarschijnlijk nooit buiten de Tunesische landsgrenzen, of zelfs buiten het dorp te zien geweest. En hadden we niet geweten tot wat voor geweld de Syrische leider Assad bereid is om in het zadel te blijven.

Maar naast het feit dat Twitter wát we zien heeft veranderd, heeft het ook de manier waarop wij nieuws ervaren veranderd. De onmiddellijkheid van Twitter dwingt de journalist meer betrokken te zijn bij het nieuws, schrijft sociaalwetenschapper en fervente twitteraar Linda Duits op De Nieuwe Reporter naar aanleiding van dit onderzoek.

Maar naast de journalist, verandert het ook de kijker en lezer. Ook de passieve nieuwsconument wordt betrokkene van het nieuws dat op zijn smartphone (laptop of iPad) voltrekt. Duits:

‘De onmiddellijkheid van Twitter dwingt journalisten dus anders verslag te doen dan in conventionele media en daarbij is het onmogelijk om afstandelijk te blijven […] De nieuwslezer op televisie is expliciet afstandelijk en onbewogen. Hij zit rechtop, gaat emotieloos van hongerkindjes naar de regen van morgen en is op geen enkele wijze persoonlijk betrokken. Het resultaat voor de kijker is dat het nieuws er is om kennis van te nemen. Op Twitter is het anders. Verslaggevers gaan op in het verhaal en laten hun bezorgdheid zien. Bovendien wordt het proces van het nieuws zichtbaar: bronnen worden genoemd en onverbloemd gewogen. Geruchten sijpelen soms door, maar worden openlijk en reflexief ontkracht. Juist bij oorlogen ziet het publiek hierdoor hoe moeilijk het is om het correcte verhaal te achterhalen.’

Maar de keerzijde van al die betrokkenheid, schrijft Duits, is hulpeloosheid. “Het conflict in Syrië wordt niet opgelost door een filmpje te retweeten en Assad heeft maling aan solidaire tweets”. En dat is volgens haar misschien wel een reden voor de nieuwsconsument om alsnog de ogen te sluiten voor onrecht en geweld in de wereld.

Lees hier het hele artikel op De Nieuwe Reporter.

Vergelijkbare berichten