|

Paul Ryan en onhandige feiten

Het grootste verhaal in de Amerikaanse media op donderdag, na de tweede dag van de Republikeinse conventie, was ongebruikelijk. Het ging niet over hoe goed bepaalde toespraken werden onthaald, of over de speech die Mitt Romney ’s avonds zou geven. Nee, bijna alle grote media richtten hun attentie op het gebrek aan feiten in de speech van vicepresident Paul Ryan. En het waren niet alleen media met een linkse insteek, zoals MSNBC, die kritiek uitten op Ryans speech. Ook media die normaal gesproken nooit iemand expliciet een leugenaar noemen kwamen er dit keer erg dichtbij.

Persbureau Associated Press schreef een artikel met de titel FACT CHECK: Ryan takes factual shortcuts in speech. The Washington Post kwam in het stuk The true, the false, and the misleading: Grading Paul Ryan’s convention speech uit op twee waarheden, zes leugens en drie punten die misleidend worden genoemd. En zelfs op Fox News, een zender die de Republikeinse Partij toch een warm hart toedraagt, konden ze er niet omheen. “There are some things that I think were factually questionable”, zei presentator Chris Wallace donderdag.


Maar in welk opzicht nam Ryan een loopje met de feiten? Hij bekritiseerde Obama onder meer omdat een autofabriek in Wisconsin was gesloten, ondanks het feit dat Obama tijdens de verkiezingscampagne het volgende zei: “I believe that if our government is there to support you … this plant will be here for another hundred years.” Gebroken belofte, zegt Ryan. Onzin, zeggen de media, aangezien de beslissing om de fabriek te sluiten werd genomen in juni 2008, en de sluiting in december 2008 begon. Voordat Obama was aangetreden als president.

Ryan zei verder dat Obama het rapport van de Bowles-Simpson-commissie, die manieren moest vinden om de staatsschuld te verlagen, had genegeerd. Enige probleem is dat de commissie nooit een officieel rapport heeft uitgebracht. Dat kwam weer omdat er niet genoeg mensen binnen de commissie waren die voor de voorgestelde plannen wilden stemmen. Een van de felste tegenstanders? Paul Ryan.

De stimuleringsmaatregelen die vlak na Obama’s aantreden werden getroffen, ter waarde van achthonderd miljard dollar, waren volgens Ryan de grootste uitgave van overheidsgeld ooit. De Washington Post wijst erop dat dit simpelweg niet waar is. In de Tweede Wereldoorlog werd, als je het omrekent naar vandaag, 4,1 biljoen dollar uitgegeven.

Maar denk niet dat nu de media een speech hebben gecontroleerd op feiten, dat dit een verschil zal maken voor de Republikeinen. Zoals een van de adviseurs van Romney al zei nadat begin deze week bekend was geworden dat een reclamespotje over uitkeringen lijdt aan hetzelfde gebrek aan feiten: “We’re not going to let our campaign be dictated by fact-checkers”.

Vergelijkbare berichten