|

Leer ook buiten de grenzen schrijven

Als freelance correspondent in het buitenland is het natuurlijk rampzalig als een van je grootste opdrachtgevers ophoudt met bestaan. De journalisten verbonden aan de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) maken het over 2,5 maand mee. Jan-Albert Hootsen (website) is een van de freelancers die hiermee geconfronteerd wordt.

Daarom deze tip van de Latijns-Amerika correspondent voor dagblad Trouw en de GPD. Leer meer dan één taal!

Midden Oosten-correspondent Harald Doornbos riep al eerder op dit blog op tot het leren van andere talen om zo meer werk te krijgen dan in het ‘kleine’ Nederlandse medialandschap. Doornbos:

“Leer vloeiend Engels en Arabisch. Ga in het Midden Oosten of zuid-Azië wonen. Ga voor lokale- of Engelstalige media werken. Overal in de Arabische wereld worden nieuwe tv stations opgezet. Sky Arabia is er net bijgekomen. Die hebben dan eventjes 200 extra journalisten nodig. Nederland heeft het echt gehad met buitenlandjournalistiek. Te weinig geld, weinig kwaliteit en weinig interesse. Media in NL gaan links en rechts failliet. De Wereldomroep, de Pers. De oplages van alle kranten storten in elkaar. Zeker bij de buitenlandberichtgeving zie je het einde gewoon naderen. Want je denkt toch niet dat mensen de Volkskrant, Trouw of het NRC lezen vanwege de buitenlandstukken? Dit zijn drie prima kranten die op een uitstekende manier Nederlands nieuws verslaan. Maar voor buitenlandverhalen surf je toch echt naar de NYT, Daily Beast, Time, The Guardian of de vele lokale sites. Gebeurt er iets in België, dan ga je naar een Belgische site. Een vliegtuigongeluk in Pakistan? Dan ga je voor het laatste nieuws naar een Pakistaanse nieuwssite. Ik zie het zo: Als ik wil weten wanneer Peppi&Kokkie optreden, check ik het AD. Als ik wil weten of Wilders opnieuw maf doet, lees ik de Volkskrant. Voor alle andere verhalen die zich in de wereld afspelen check ik alles behalve Nederlandse krantensites. Voor een correspondent in het buitenland is het dus verstandig om je te realiseren dat binnen vijf jaar bijna niemand in Nederland meer voor je verhalen zal willen betalen. Je zult een alternatief moeten vinden.”

Als twee van deze zwaargewichten van de Nederlandse buitenlandjournalistiek hetzelfde roepen, is het toch echt tijd om een taalcursus te gaan doen.

Vergelijkbare berichten