|

Bonjour Bukavu

Saskia Houttuin reist de komende twee weken door de Democratische Republiek Congo en Rwanda. Voor De Buitenlandredactie houdt ze een dagboek bij.

“Bukavu?!”

Receptionist Jean-Baptiste van het hotel in Kigali kan zijn verbazing nauwelijks onderdrukken. Wie wil er nou naar een stadje in de Democratische Republiek Congo? Tja, wie? In de periode dat ik werkte voor de Wereldomroep heb ik veel geschreven en radio gemaakt over (Oost-)Congo. Toen de NVJ de kans bood voor jonge journalisten om de
regio te bezoeken hoefde ik niet lang na te denken. Mais bien-sûr!

Jean-Baptiste herstelt zich snel en regelt een taxi. Niet veel later kronkelen we door het glooiende landschap van Rwanda. In de stromende regen rijden we gedurende zes uur langs gammele vrachtauto’s, kuddes varkens en uitgestrekte theeplantages. De wegen in Rwanda zijn acceptabel, maar hoe dichter we het westen naderen, hoe groter de gaten en hoe hoger de hobbels. Nog voor we de grensovergang naderen, een houten bruggetje over de rivier Ruzizi, is het asfalt verworden tot een rode modderpoel.

De kleurrijke chaos van Bukavu staat in schril contrast met het serene Lac Kivu. Wat een stad! En wat geweldig om hier tien dagen te werken als journalist. Tijd voor een Congolees biertje.

Foto Saskia Houttuin
Foto Saskia Houttuin

Vergelijkbare berichten