Gezocht: jonge journalisten

Gezocht: 20 jonge internationaal georiënteerde journalisten die willen reflecteren op de huidige berichtgeving over het buitenland in de Nederlandse media.

Voor een bijzondere Beyond Your World (BYW) Talentenpooleditie is Lokaalmondiaal in samenwerking met De Buitenlandredactie en Nieuwsmonitor op zoek naar twintig journalisten, fotografen, filmmakers en andere enthousiaste creatievelingen (18 – 25 jaar) die de ambitie hebben om zich te verdiepen in het journalistieke vakgebied.

In 2013 voeren zij een groot onderzoek uit naar de kansen en mogelijkheden in de buitenlandjournalistiek. Twintig jonge journalisten krijgen de kans om aan dit onderzoek mee te werken. Zij reizen daarvoor in koppels naar tien verschillende landen in Zuid Amerika, Azië en Afrika om verhalen te maken binnen het thema ‘buitenlandjournalistiek’.

Iedere deelnemer maakt vier journalistieke producties. Daarnaast nemen de koppels per land diepte-interviews af met vijf verschillende Nederlandse (vaste en freelance) correspondenten. Voorafgaande aan en tijdens de reis wordt gezamenlijk een geografische inventarisatie gemaakt van alle Nederlandse correspondenten en worden interviews afgenomen met hoofdredacteuren en chefs van verschillende buitenlandredacties in Nederland en met correspondenten in India, China, Rusland, Indonesië, Turkije, Egypte, Oeganda, Kenia, Ghana, Nigeria, Mexico, etc. Dit levert een dataset op van ruim 70 interviews.

Als deelnemer aan deze bijzondere BYW-talentenpooleditie lever je een grote bijdrage aan en heb je inspraak op een groot onderzoek naar de stand van zaken in je vakgebied. In gezamenlijke sessies werk je de deelvragen verder uit. Eventuele essays van jouw hand die uit het onderzoek voortvloeien zou je kunnen gebruiken voor je studie. Lokaalmondiaal en De Buitenlandredactie blijven eindverantwoordelijk, bepalen de uiteindelijke inhoud en bewaken de doelstellingen van het onderzoek en de voortgang van het traject.

PROFIEL


Om in aanmerking te komen voor deze BYW-talentenpooleditie is een journalistieke, fotografische of filmopleiding niet noodzakelijk. Wel heb je aantoonbare affiniteit met journalistiek, media, fotografie of film en/of met kwalitatief onderzoek (in de vorm van stages, eerder gemaakte producties, eerder gedaan onderzoek, enz.). Je moet ons ervan kunnen overtuigen dat je gedreven bent om onderzoek te doen naar thema’s die spelen binnen de buitenlandjournalistiek en dat je de ambitie hebt om in het buitenland journalistieke producties te maken. Verder ben je thuis in nieuwe media en heb je eventueel al contacten met correspondenten en mediaorganisaties. Alleen studenten of pasafgestudeerden (18-25 jaar) kunnen reageren.

WIJ VRAGEN
Het maken en publiceren van vier journalistieke producties (twee publicaties via de kanalen van Lokaalmondiaal/DBR en twee freelance publicaties)
- Het afnemen en uitwerken van twee diepte-interviews in Nederland en vijf diepte-interviews in het land van bestemming – Een bijdrage aan de geografische inventarisatie van alle Nederlandse buitenlandjournalisten – Actieve betrokkenheid bij het project van 4 september 2013 tot 29 januari 2014 (zie globale opzet van het programma hieronder)
- Een eigen bijdrage van €500 per persoon en een borg van €500 per persoon (de borg krijg je terug wanneer je de vier publicaties en de dataverzameling binnen de deadlines hebt ingeleverd).

WIJ BIEDEN

Journalistieke begeleiding en toegang tot het netwerk van Lokaalmondiaal en De Buitenlandredactie – Een veiligheidstraining
- Een speeddate met mediaprofessionals om je ideeën verder aan te scherpen.- Een journalistieke reis naar 1 van de tien landen voor de duur van 21 dagen
- Reiskostenvergoeding naar de bestemming (vliegticket)
- Een tegemoetkoming in reis- en verblijfkosten op de bestemming (€520)

OVER LOKAALMONDIAAL

Lokaalmondiaal maakt documentaires en televisieprogramma’s, geeft de tijdschriften Vice Versa en Join uit, organiseert journalistieke debatten over globalisering en ontwikkelingsvraagstukken en organiseert een training- en uitwisselingsprogramma voor studenten gericht op buitenlands journalistiek. Zie ook: www.lokaalmondiaal.net.

OVER DE BUITENLANDREDACTIE
De Buitenlandredactie (DBR) biedt een onafhankelijk platform aan (beginnende) correspondenten om hen voor te bereiden op hun werk, maar ook als podium voor hen om zich te etaleren als experts op hun gebied. Zie ook: www.debuitenlandredactie.nl

Interesse? Stuur dan vóór 15 juli je motivatiebrief, je CV en wat van je beste eerder gepubliceerde producties naar Mariëlle van Veen (marielle@lokaalmondiaal.net) met in de onderwerpregel “Sollicitatie BYW-talentenpool Onderzoek BJ”.

In je motivatiebrief komt je affiniteit met Buitenlandjournalistiek naar voren; hoe jij een creatieve bijdrage kan leveren aan het onderzoek; welk land of welke landen je aanspreken en waarom. Pitch daarnaast in je brief een idee voor verhalen die je wilt produceren. Voor meer informatie kun je tevens contact opnemen met Mariëlle, per mail of telefonisch: 026 – 3703177.

BELANGRIJKE DATA OP EEN RIJ
15 aug 2013 bekendmaking selectie (per e-mail)
04 sep 2013 kick-off bijeenkomst, redactievergadering
20 sep 2013 redactievergadering, bijeenkomst onderzoeksgroep
28 sep 2013 Nacht van de Journalistiek (tijdens dit event van Vers in de Pers organiseren Lokaalmondiaal en DBR een workshop)
In oktober eerste dataverzameling in Nederland
25 okt 2013 onderzoeksgroep, cursus bloggen, workshop freelancen
31 okt 2013 speeddate met journalisten, veiligheidstraining, redactievergadering
09 – 31 nov 2013 reisperiode (exacte data afhankelijk van bestemming)
06 dec 2013 redactievergadering, bijeenkomst onderzoeksgroep
20 dec 2013 deadline dataverzameling
29 jan 2014 deadline productiedossier

Vergelijkbare berichten