|

Steeds minder baas in eigen buik, deel II

Ondanks felle protesten van burgers en een filibuster van Democratisch senator Wendy Davis eerder deze maand werd een strenge anti-abortuswet afgelopen week toch aangenomen door de senaat in Texas. Eerder stemde het Huis van Afgevaardigden in de staat al in met het wetsvoorstel. De wet wordt nu van kracht zodra gouverneur Rick Perry er zijn handtekening onder zet.

De wet verbindt een aantal strenge nieuwe regels aan abortussen in de staat. Abortussen na twintig weken zwangerschap worden verboden. Daarnaast moeten klinieken een arts in dienst hebben die ook patiënten mag laten opnemen in een ziekenhuis binnen een straal van zo’n 45 kilometer. Daarnaast moeten de klinieken zo zijn uitgerust dat ze kunnen worden geklassificeerd als een ‘ambulatory surgical center’. Het praktische gevolg van deze regels is dat slechts vijf van de 42 klinieken in Texas waar onder meer abortussen worden uitgevoerd de deuren moeten sluiten, zoals te zien is in deze interactieve kaart van The Daily Beast.

Dat het wetsvoorstel in Texas zou worden aangenomen was vrijwel een voldongen feit. Een grotere verrassing kwam deze week echter uit North Carolina. Daar werd geen geheel nieuwe antiabortuswet aangenomen, maar werden de restricties als amendementen aan een wet over verkeersveiligheid gehangen. Gouverneur Pat McCrory beloofde tijdens zijn campagne dat hij het recht op abortus niet zou inperken, maar op deze belofte lijkt hij nu toch terug te komen.

Wetten zoals in Texas North Carolina zijn niet uniek. Ook in andere staten waar de Republikeinen de touwtjes stevig in handen hebben, zoals North Dakota en Mississippi, wordt het recht op abortus steeds verder ingeperkt. Op de blog van The Rachel Maddow Show stond afgelopen week een overzichtelijk kaartje waarop de gevolgen van deze wetsvoorstellen te zien zijn.

De kans dat deze wetten worden teruggedraaid door de parlementen in deze staten lijkt nihiel, gezien de overmacht van de Republikeinen. De enige manier om de inperking van het recht op abortus tegen te gaan lijkt een gang naar het Hooggerechtshof, dat in 1973 in de zaak Roe v. Wade bepaalde dat abortus legaal moet zijn zolang de foetus niet buiten de baarmoeder kan overleven. Voordat een zaak aanhangig kan worden gemaakt bij de hoogste rechters in Washington moet er echter eerst bij een lagere rechtbank een zaak worden ingediend. En dat is wat de tegenstanders van de wet in Texas in ieder geval van plan zijn. To be continued…

Vergelijkbare berichten