|

Regenbogen in de straten van Praag

SONY DSC
Het logo van Prague Pride 2013. Foto Laura Postma

De zon staat hoog aan de Praagse hemel, het is dertig graden. Om mij heen staan half naakte mannen in korte broek, het bovenlijf ingesmeerd met glitters, en stoere vrouwen in verscheurde T-shirts. Om mijn nek hangt een bloemenketting in regenboogkleuren in en mijn haar heb ik een regenboogvlaggetje gestoken. Vandaag doe ik mee aan de Prague Pride Gay Parade 2013.

De Prague Pride week begon met de opening van een fototentoonstelling op het plein voor het Nationale Theater. De tentoonstelling toont foto’s van Tsjechische homoseksuelen die ‘conservatieve’ beroepen beoefenen, zoals politie of in het onderwijs, en die onlangs uit de kast kwamen. Sommige van de gefotografeerden beleefden hun ‘coming out’ pas via de fotoshoot en verrasten daarmee hun directe omgeving.

http://www.youtube.com/watch?v=BL7FN6cvKCg’

‘Coming out’ is het centrale thema van Prague Pride 2013. Tsjechië wordt in de regio Centraal- en Oost-Europa als één van de meest homovriendelijke landen beschouwd. Het homohuwelijk is hier (nog) niet legaal, geregistreerd partnerschap echter wel. Daarnaast is Tsjechië geseculariseerd; de kerk speelt hier in het homorechten-debat dus een minder grote rol dan bijvoorbeeld in buurland Polen.

Tolerantie of onwetendheid
Toch betekent het niet dat homoseksuelen niet worstelen in Tsjechië. Uitkomen voor je seksuele geaardheid is voor velen nog steeds een probleem. Uit onderzoek van het EU bureau voor de mensenrechten (FRA) blijkt dat slechts elf procent van de Tsjechische homo’s en lesbiennes uit de kast is op de werkplek.

Een merendeel van de Tsjechische bevolking zegt ‘geen probleem’ te hebben met homoseksualiteit. Deze tolerantie wordt echter vaak verward met onwetendheid, zo wordt mij verteld door Sarka, een lesbische jonge vrouw werkzaam in het onderwijs en ook een van de gefotografeerden voor de tentoonstelling. Ik volg Sarka gedurende de Prague Pride week voor een radioreportage.

SONY DSC
De start van de Gay Parade in Praag. Foto Laura Postma

Hetero’s op de Gay Parade
Ze vertelt mij dat ze met haar vriendin in Praag prima hand in hand over straat kan lopen. Buiten de hoofdstad wordt ze echter regelmatig nagekeken en één keer werd ze zelfs geslagen door een groepje jongens in de stad Brno. Volgens Sarka vinden Tsjechen homo’s prima, zo lang ze er maar niet naar hoeven te kijken, zegt ze. Tsjechen negeren eerder dan dat ze accepteren.

Sarka vindt het daarom belangrijk dat ook heteroseksuelen in Tsjechië moeten laten zien dat zij gelijke rechten voor homoseksuelen steunen. Alleen dan kan er echt iets veranderen. Ik ben het met haar eens en besluit met op haar uitnodiging in te gaan en mee te doen met de grote Gay Parade. Inclusief bloemenketting en regenboogvlaggetje.

Vergelijkbare berichten