Wat te doen met vadertje Lenin?
Het pleintje achter het Nationaal Museum in Bisjkek is een oase van rust vergeleken met het amusementspark even verderop. Een eenzame jongen is bezig met een schets van het voormalige hoofdkwartier van de Kirgizische Sovjetleiding, terwijl een groepje lachende tieners een fotoshoot houdt met hun mobieltjes. Een paar vogels vliegen over, en in de verte is het verkeer te horen. Temidden van deze rust staat Vladimir Iljitsj Oeljanov statig op zijn sokkel. Wij herkennen hem meteen: daar staat Vadertje Lenin.
In Bisjkek is Lenin naar de achterzijde van het nationaal museum verplaatst, aan de voorkant heeft Manas zijn plek ingenomen
Ook in buurland Tadzjikistan werd besloten om het 23-meter hoge beeld van Lenin in Choedzjand te verplaatsen. Zijn Tadzjiekse plaatsvervanger is Koning Somoni, een historisch persoon van belang voor de Tadzjiekse geschiedenis. Overal komt de naam Somoni terug, van de hoofdwegen tot de naam van de Tadzjiekse munt. Het grootste Leninbeeld van Centraal Azië werd per convoi exceptionelle weggevoerd naar een naamloos park aan de rand van de stad.
Op het terras in Kirgizië neemt Bishkek-blogger Ian Claytor een slok van zijn koffie. “De mensen hier hebben weinig haat tegen de Sovjet-Unie. Laten we wel zijn, de fabrieken draaiden en mensen hadden werk. Nu is het ieder voor zich, en gaan veel bedrijven failliet.” Volgens Ian is dit een van de redenen waarom de beelden in Bishkek er nog staan.”Ze zijn zelfs beschermd als monumenten en mogen niet eens worden gesloopt, al zou men het wíllen. Voor de tegenstanders van het communisme is er slechts een overwinning, en dat is dat Lenin eerst naar de machtige bergen wees – zo van: ‘kijk eens hoe mooi onze Unie is’. Sinds zijn verhuizing wijst hij op dezelfde statige manier naar de grote ideologische vijand: de Amerikaanse Universiteit.”
Foto’s: Gert-Jan Peddemors en Sjoerd Klumpenaar
Project Menjatj (Russisch voor ‘Veranderd’) is een project van fotograaf Gert-Jan Peddemors, waarbij hij met zeven schrijvers door de republiekenvan de voormalige Sovjet-Unie reist. Doel van de reis is om vast te leggen hoe de Sovjet-geschiedenis vandaag de dag nog is terug te zien, en hoe deze bijzondere landen zich ontwikkeld hebben na de val van de Unie. De laatste etappe loopt door Centraal-Azië, waarbij Oezbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan en Kazachstan worden aangedaan. Gedurende zes weken schrijven Lindsey Groot en Sjoerd Klumpenaar de verhalen achter de foto’s van Gert-Jan. Naast verhalen voor De Buitenlandredactie produceren zij tijdens hun reis door Centraal Azië ook op www.menjatj.nl