Foto YouTube / Glenn Greenwald
|

Journalisten het zwijgen opleggen, een alarmerende trend?

Steeds vaker proberen autoriteiten journalisten het zwijgen op te leggen, signaleert Jillian York op Al Jazeera. De Amerikaanse journaliste haalt het voorbeeld van de Marokkaanse Ali Anouzla aan. Hij werd opgepakt nadat hij op zijn website Lakome linkte naar een nieuwsbericht van de Spaanse krant El Pais waarin een YouTube-video van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) te zien was.

Een absurde en onzinnige reden om Anouzla vast te zetten, maar des te krachtiger als intimidatiemiddel, betoogt York. Maar niet alleen in Maghreb worden journalisten lastiggevallen. Kijk maar naar andere recente voorbeelden: Glenn Greenwald of de Ethiopische Eskinder Nega en Reeyot Alemu. Of kijk naar de behandeling van klokkenluiders als Edward Snowden en Chelsea Manning. York:

[..] Anouzla’s case is emblematic of what is increasingly a global trend: The utilisation of terrorism and national security laws to silence bloggers and journalists. In Jordan, a publisher and editor are accused of “harming relations with another country” for linking to a video that showed a man – allegedly a member of Qatar’s royal family – drinking and dancing. In Ethiopia, journalists Eskinder Nega and Reeyot Alemu were charged with and sentenced under terrorism statutes. Algerian Abdelghani Aloui shared caricatures of President Abdelaziz Bouteflika on Facebook and was charged with terrorism for it. The list goes on.

In the US, national security has been increasingly invoked over the past few years as justification for heavily prosecuting whistleblowers. The prosecution of Chelsea Manning under the Espionage Act was on the grounds of harm to national security, despite the fact that no evidence of harm from the release of diplomatic cables to WikiLeaks has ever been demonstrated. Similarly, any case against Edward Snowden is predicated on the idea that his leaks to Glenn Greenwald and Laura Poitras regarding NSA’s mass surveillance of digital communication have been harmful to national security.

Vorige week sprak Greenwald tijdens de uitreiking van de Frontline Club Awards over de belemmeringen die journalisten ondervinden in hun werk:

Lees het hele betoog ‘Silencing journalists: An alarming global trend‘ bij Al Jazeera.

Vergelijkbare berichten