|

De War on Christmas: voer voor een peiling

Zoals wij al enige tijd jaarlijks een Zwarte Pieten-discussie voeren, wordt in de Verenigde Staten al jaren de War on Christmas uitgevochten. Dit jaarlijkse offensief bestaat vooral in de hoofden van conservatieve Amerikanen. In hun ogen is deze oorlog het werk van de traditionele tegenstanders: de seculieren. Het zijn de mensen die in plaats van ‘Merry Christmas’ liever ‘Happy Holidays’ zeggen. En afgaand op de toon van de ‘culture warriors’ die elk jaar in de voorste linie staan, mensen zoals Bill O’Reilly of Sarah Palin, zou je haast denken dat de goddelozen de strijd bijna gewonnen hebben.

Een peiling van vorige week geeft echter een heel ander beeld, en bevat nog wat andere leuke feitjes over een oorlog die zo denkbeeldig is, dat het niet zou misstaan in een bepaald boek van George Orwell. Enkele verrassende (en minder verrassende) feitjes over de meest slachtofferloze oorlog aller tijden.

– Maar liefst 67 procent geeft nog altijd de voorkeur aan de traditionele groet met de feestdagen, ‘Merry Christmas’. Slechts achttien procent hoort liever het generieke ‘Happy Holidays’. De rest kan het simpelweg niets schelen. Als de War on Christmas dus al bestaat, denk ik dat de O’Reilly’s en Palins van deze wereld nog niet de witte vlag van stal hoeven te halen.

– En ook bij de andere vragen komt naar voren dat mensen of denken dat de War on Christmas een niet-bestaand verschijnsel is, of juist helemaal niet willen dat het woord kerstmis in de ban wordt gedaan. Zo vindt 84 procent dat er in december gewoon kerststallen op straat mogen staan. Slechts 26 procent vindt dat scholen een een niet-religieus getint feestje moeten vieren.

– De peiling bevestigt wel een stereotype over de twee partijen: oude mensen stemmen Republikeins en jongeren gaan vaker voor de Democraten. Althans, als de War on Christmas de belangrijkste kwestie in het stemhokje was. De meeste mensen die liever ‘Happy Holidays’ horen zijn namelijk jonger dan 30. De meeste voorstanders van ‘Merry Christmas’ zitten in de 45+ categorie.

Misschien dat mensen zoals O’Reilly en Palin, die zich naar eigen zeggen in hun leven laten leiden door de here Jezus, eens stil moeten staan bij hoe Kerstmis nu is, in plaats van hoe het in een voor hen apocalyptische toekomst zou kunnen zijn. Want passen verschijnselen zoals Black Friday nou echt in de geest van het religieuze kerstfeest? Dat is de enige vraag waar de ondervraagden in de peiling het bijna unaniem over eens zijn: 89 procent vindt dat Kerst meer om consumeren dan om religie draait.

Ik geef het laatste woord aan ieders favoriete nieuwe paus, Franciscus.

The worship of the ancient golden calf has returned in a new and ruthless guise in the idolatry of money and the dictatorship of an impersonal economy lacking a truly human purpose. The worldwide crisis affecting finance and the economy lays bare their imbalances and, above all, their lack of real concern for human beings.

Vergelijkbare berichten