Christelijke (Ssempa, rechts) en moslimleiders zegenen David Bahati, de bedenker van de anti-homowet. Foto Arne Doornebal
|

Homohaat én homorechten in Oeganda en de invloed van het Westen

De Balie organiseert samen met De Buitenlandredactie een debat over de recent aangenomen en zeer omstreden homowet in Oeganda. Dit naar aanleiding van het opiniestuk ‘Oegandese homo’s moeten hun eigen strijd kunnen voeren’ van Oeganda-correspondent Arne Doornebal. Op 29 april spreken journalisten, LGBT-activisten en experts in De Balie over homorechten én homohaat als westerse exportproducten.

De Balie:

In Oeganda tekende president Museveni op 24 februari de controversiële anti-homowet. Een homoseksueel die voor zijn geaardheid uitkomt, hangt vanaf nu levenslang boven het hoofd.

Dit is niet de enige vrees waar homo’s in Oeganda mee kampen; geweld tegen homoseksuelen is aan de orde van de dag. Zowel Nederland als andere westerse landen nemen maatregelen tegen Oeganda naar aanleiding van de nieuwe wet. Maar waarom leggen we Oeganda sancties op en landen als India en Rusland niet? Wat is het resultaat van deze sancties? Welke rol speelt het Westen in de toenemende homohaat in Afrika? En werkt het activisme van westerse ngo’s in het land averechts?

Tijdens deze avond neemt De Balie de historische context waarbinnen de wet tot stand kwam onder de loep. Daarnaast gaan we in gesprek met politici, een wetenschapper, een journalist, en ontwikkelingsorganisaties die homoseksuelen in Oeganda ondersteunen.

Dit is een programma van De Balie in samenwerking met Oeganda-correspondent Arne Doornebal en De Buitenlandredactie.

Lees:

En bekijk:
Eat da poo poo

Trailer God loves Uganda:

Vergelijkbare berichten