Waarom deze job nog doen?

Het was om te huiveren, dat mensen dit elkaar kunnen aandoen en waarom? In Gods naam? En dan komt dit bericht met de foto erbij. Even stopt de tijd, een flashback. Kennen we hem? Waar is het gebeurd? Hoe lang was hij al ontvoerd? Alsof de journalistiek een beschermlaag van vragen om mijn hoofd spant.

VRT-oorlogscorrespondent Rudi Vranckx hoorde net als de rest van de wereld over de gruwelijke onthoofding van collega journalist James Foley gisteren. Bij iedereen in het vak kwam het nieuws hard aan en boezemt het enige angst in. Vranckx is één van de correspondenten die zich vlakbij de IS bevinden en zich maar weer eens bewust is geworden van de gevaren. De Amerikaanse journalist Steven Scotloff, die als freelancer werkt voor Time, zit nog vast. Zijn lot hangt volgens de jihadstrijder uit de onthoofdingsvideo af van Obama’s volgende besluit. Wat er ook gebeurt, Vranckx houdt niet op met het brengen van verhalen. Ook in de wetenschap dat een ontvoering en zelfs hetzelfde lot als Foley niet onrealistisch is. Hier legt hij uit waarom.

Vergelijkbare berichten