|

Richard Engel (NBC): ‘Ga niet gelijk naar Syrië’

Bij de late night-show van Seth Meyers was woensdagavond NBC-correspondent Richard Engel te gast. Engel, die al achttien jaar het Midden-Oosten verslaat, werkt sinds 2003 voor de Amerikaanse nieuwszender. Hij geldt als een van de meest doorgewinterde Amerikaanse oorlogsverslaggevers van het moment. Engel opent een niet al te kritisch vraaggesprek over zijn werk als correspondent met een belangrijk advies aan jonge journalisten:

Go slowly. Don’t just go out there and grab a camera and go to Syria, because you’re going to get kidnapped – or worse.

Engel weet waar hij het over heeft, in 2012 werd hij met zijn team vijf dagen vastgehouden door overheidsmilities in Syrië. In Libië liep een interview met rebellen bijna verkeerd af (zie video).

Syrië
Syrië is nog met afstand de meest onveilige plek voor journalisten. Sinds de oorlog in 2011 uitbrak vonden 76 journalisten de dood volgens the Committee to Protect Journalists (CPJ).

Zelfs ervaring kan je in het veld niet altijd redden. Afgelopen nacht sneuvelde de vierde journalist in drie dagen tijd in Syrië. Nadat een afgezwaaide raket maandag drie lokale verslaggevers doodde, raakte een correspondent van Al-Jazeera betrokken bij een auto-ongeluk met rebellen.

Het hele interview met Richard Engel is hier te bekijken.

Vergelijkbare berichten