Verenigde Naties in New York. Foto Hans Klis
|

Vijf tips voor een goede ‘UNGA UNGA-party’

Another glorious day at the #un

Een foto die is geplaatst door Hans Klis (@rechterhans) op

De jaarlijkse Algemene Vergadering, ofwel de ‘UNGA UNGA-party‘ met een knipoog naar de pikante bunga-bungafeestjes van voormalig Italiaanse premier Silvio Berlusconi, barst weer bijna los in New York. Regeringsleiders en diplomaten uit bijna tweehonderd landen verzamelen zich voor een week van vergaderingen, toespraken en persconferenties in en rond het Verenigde Naties-complex. Correspondent Hans Klis geeft vijf tips om als journalist de zeventigste Algemene Vergadering (UNGA) zonder kleerscheuren door te komen.

1. Accreditatie

Houd je niet van lange rijen of wachten? Zorg er dan voor dat je als journalist voor september je accreditatie al hebt geregeld voor de Algemene Vergadering. De lengte van de rij voor het Media Accreditation Clearance Office tegenover het VN-gebouw wordt langer hoe minder dagen resten tot het grootse diplomatieke evenement . Iedereen die een pasje nodig heeft – van diplomaten die hun pas zijn kwijtgeraakt, journalisten en bezoekende delegaties die vergeten zijn te melden dat hun delegatie bestaat uit tien extra mensen – gaat daar namelijk naartoe.

2. Spontaniteit

Vergelijk UNGA met een bruiloft. VN-medewerkers werken maanden naar dit evenement toe. Zij moeten tijdens de twee weken in september en oktober ontmoetingen, vergaderingen en lezingen van en met diplomaten en regeringsleiders van meer dan 192 landen in goede banen laten lopen. En daarnaast proberen niet op tenen te trappen of een diplomatiek conflict veroorzaken. Net zoals een drukke bruiloft dus.

Het magische woord voor journalisten bij de UNGA is: voorbereiding. Verwacht namelijk niet dat je op stel en sprong VN-medewerkers (van welke afdeling dan ook) te spreken kunt krijgen. Verzamel je feiten en cijfers – zoals hoeveel mensen jaarlijks op de UNGA afkomen of hoeveel kilo’s eten de kantine maakt – voor de Algemene Vergadering. Want de persoon die je dit soort kan vertellen rent waarschijnlijk de alle dagen en nachten dag rond om ervoor te zorgen dat diplomaten niet in elkaars haren vliegen.

3. Netwerken

Vorig jaar was ik aanwezig bij de openingstoespraken in de Algemene Vergadering van secretaris-generaal Ban Ki-Moon en president Obama. Dat was een bijzondere ervaring. Zeker omdat de kaartjes voor de perstribune schaars zijn, nog meer bij dit soort belangrijke speeches. ’s Ochtends vroeg staan journalisten hier voor in de rij en velen blijven met lege handen achter. Zorg ervoor dat je de mensen die de kaartjes weggeven, die werken bij de Media Accreditation and Liaison Unit (M.A.L.U.), dagen voor het evenement hebt gesproken. Toen ik die ochtend als nieuwbakken VN-journalist aankwam, babbelde een bevriende verslaggever mij naar binnen omdat hij al eerder geschmoozed had met de strenge MALU-mensen.

#Obama at #unga.

Een foto die is geplaatst door Hans Klis (@rechterhans) op

4. Handarbeid

Zorg ervoor dat je plakband, stiften en veel lege A4-blaadjes bij je hebt. Tijdens de UNGA wordt er een grote persruimte ingericht in de bijgebouwen om de honderden toegestroomde journalisten een plek te bieden om te werken. Markeer meteen een bureauplek door je naam op een papier te schrijven en dit vast te plakken op de tafel. Dat is geen garantie dat een concullega alsnog je plek steelt, dus leg er dagelijks een vers krantje bij en probeer zoveek mogelijk je plek bezet te houden.

5. Wees niet bang en heb geduld

Het VN-complex is groot, zeker als je er de eerste keer bent. Wees niet bang om te verdwalen, dat gebeurt sowieso. Er zijn honderden bewakers die je kunnen helpen of afblaffen (‘dit is verboden terrein!’).

Heb geduld en realiseer je dat de ‘UNGA UNGA-party’ georganiseerd wordt door ambtenaren. Vorig jaar vertelde een journalist van het Braziliaanse Bandi TV mij over hoe hij een uur had vastgezeten in een van de hallen rond de zaal van de Algemene Vergadering. De beste man raakte verdwaald en vond zich tussen twee strenge security checkpoints. Hij had niet de juiste accreditatie om in die gang te zijn, maar ook niet om de beveiligers aan beide kanten te passeren. “Ik mocht het gebouw niet in, maar niemand liet me eruit!”

Regel voor gebieden rond de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering een van de stagiair van MALU om je te begeleiden.

Lees ook Scheten, selfies en sandwiches: verslag van de ‘UNGA UNGA-party’

Vergelijkbare berichten