Driebergen werkt als correspondent in Polen, Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië voor onder andere Bureau Buitenland, Trouw en Vrij Nederland. Foto: Michiel Driebergen
|

‘Wat mensen willen, is in feite de allerbelangrijkste geopolitieke factor’

Vanuit hoofdstad Chişinǎu versloeg correspondent Michiel Driebergen de afgelopen week de presidentsverkiezingen in Moldavië. Een land dat voor het eerst in zijn geschiedenis koos voor een vrouwelijke president. Een feitje dat aanzienlijk minder aandacht krijgt dan de komst van de allereerste vrouwelijke vicepresident in Amerika. Het lot van een ‘obscuur’ land in de ‘achtertuin’ van Europa en Rusland.

We spreken met Driebergen over verhalen maken in ‘vergeten’ landen en waarom we eigenlijk veel meer aandacht zouden moeten hebben voor plekken als Oekraïne en Moldavië in onze kranten, radioreportages en journaals.

Moldavië koos afgelopen weekend voor een nieuwe president, Maia Sandu. Was dit even spannend als die andere presidentsverkiezingen, twee weken geleden in Amerika?

Qua spanning wel (lacht). Het was een beetje een nek-aan-nekrace. De gemoederen zijn in Moldavië iets minder heetgebakerd. Het is interessant, boeiend en bepalend voor Moldavië. Maar het is klein.

Het was klein, maar je was er wel. Als enige Nederlandse correspondent.

Moldavië is vooral een land dat ik erbij doe. Ik probeer er ieder jaar een keer goed te zijn. Dit jaar was dat dan twee weken lang. De verkiezingen zijn spannend, maar hierna moet ik wel een jaar wegblijven. Ik kan hierna even geen verhalen uit Moldavië verkopen.

Wil je de rest van dit interview lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief: Standplaats Verweggistan.

Vergelijkbare berichten