|

Tien tips voor correspondenten die een nieuwsbrief willen beginnen

Nieuwsbrieven zijn helemaal hot. Persoonlijke nieuwsbrieven nog heter. Voormalig VS-correspondent Arjen van der Horst verzamelde in de afgelopen vier jaar bijna vijftigduizend abonnees met round-ups van de laatste ontwikkelingen rondom Donald Trump. Dat deed hij als NOS-journalist helemaal gratis en voor niets.

De nieuwsbrief van correspondent Arjen van der Horst heeft bijna 50k abonnees.

De betaalde nieuwsbrief is echter ook in opkomst. En kan voor de freelancer in het buitenland een extra of alternatief verdienmodel zijn. Zeker nu nieuwsconsumenten steeds meer bereid zijn om geld neer te leggen voor de schrijfsels van individuele journalisten. Mensen als Glenn Greenwald, Anne Helen Peterson en Matthew Iglesias verdienen per maand tienduizenden dollars met betaalde abonnementen.

Overweeg je als correspondent om een nieuwsbrief op te zetten? Dan zijn hier tien handige tips om dat te doen.

1. Begin met het ‘waarom’

Waarom wil je een nieuwsbrief beginnen? Dat is volgens freelance journalist Jonas Kooyman, van de populaire nieuwsbrief ‘De havermelkelite’ de belangrijkste vraag die iedereen moet stellen voordat ze een woord op papier zetten. “Wat wil je bereiken, waarom willen mensen dit lezen? Dat moet je helder voor ogen hebben”.

Schrijf als correspondent in Servië niet zomaar over alles wat er in Servië gebeurt, adviseert Kooyman. Maar kies een bijzondere en interessante invalshoek. Bijvoorbeeld met persoonlijke verhalen hoe de nasleep van de Joegoslavische oorlogen nog steeds nadreunt in het nu.

2. Gebruik een platform

Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden. Kies daarom voor een kant-en-klaar platform zoals Mailchimp, Revue, Substack of Ghost om je nieuwsbrieven te versturen. Deze diensten geven je (net als bijv. WordPress voor sites) de mogelijkheid om eenvoudig fraaie en rijk vormgegeven producties te maken.

Dat scheelt je veel tijd die je als drukke correspondent vast niet hebt. En belangrijker nog, deze diensten zorgen ervoor dat je nieuwsbrief (op tijd) in de inbox van abonnees verschijnt.

3. …

Alle tips lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief: Standplaats Verweggistan.

Vergelijkbare berichten