|

Twintig dagen in Marioepol

In Oekraïne wordt jacht gemaakt op journalisten.

Twee namen die op het nippertje konden voorkomen dat zij op het groeiende lijstje dode en gewonde journalisten in Oekraïne belandden, zijn videojournalist Mstyslav Chernov en fotograaf Evgeniy Maloletka.

Hun beelden vanuit Marioepol gingen eerder deze maand de wereld over. Zij waren erbij toen Russische troepen een kraamkliniek onder vuur namen. Doordat deze twee journalisten de verwoesting en de gewonde zwangere vrouwen van dichtbij konden vastleggen, weet de buitenwereld nu wat voor verschrikkingen er plaatsvinden in Oekraine. Zoals de dood van hoogzwangere moeders en hun ongeboren baby’s door Russische bombardementen.

Het zorgde er ook voor dat Chernov en Maloletka doelwitten werden voor Russische troepen. Bij hun opdrachtgever Associated Press deden zij hun hachelijke verhaal over hun ontsnapping uit het belegerde Marioepol.

Omdat het zo’n belangrijk verhaal is, wilden we het in onze nieuwsbrief goed uitlichten. Want zoals Chili-correspondent Boris van der Spek hieronder terecht benadrukt, laten Chernov en Maloletka zien hoe belangrijk het is om mensen ter plekke te hebben. En hoe belangrijk het is om die vervolgens te beschermen en helpen in moeilijke situaties.

Vergelijkbare berichten