|

De podcast als inspiratiebron voor de soms eenzame freelance correspondent

Om niet altijd alleen te zijn tijdens mijn werk als correspondent heb ik een fijne compagnon gevonden: de podcast. Net als vele anderen ben ik verslaafd aan podcasts met nieuws, lange luisterverhalen en achtergronden over de regio waar ik werk. Bovendien zijn er uitzonderlijk goede en inspirerende Engelstalige podcasts over het journalistieke werk, het werken als freelancer, en journalistieke ontwikkelingen.

Geen praatjes bij de koffieautomaat

“Je bent altijd alleen” komt snel naar voren als je aan een correspondent vraagt wat de nadelen zijn van ons mooie vak. Dat alleen werken maakt het soms lastig om met nieuwe ideeën te komen. Je mist de collega’s om je heen die je scherp houden; de praatjes bij de koffieautomaat, het samen brainstormen en het hebben van een klankbord. Waar haal je dan de inspiratie vandaan? Natuurlijk spreek ik wel eens af met correspondenten en lokale journalisten hier in Egypte en is er digitaal contact met collega’s, maar dat is toch anders. Tijd om die podcasts meer aandacht te geven.

De paar Nederlandse podcasts over media zullen wel bekend zijn, dus richt ik mij op de Engelstalige vakinhoudelijke podcasts. Allereerst de podcast over zelfontwikkeling en doelen in mijn werk, die ik standaard beluister met een notitie-app bij de hand: The Writers’ Co-op. Twee ervaren freelancers nemen je als luisteraar mee in het freelancebestaan en alles wat daarbij komt kijken.

Waar begin je, hoe onderhoud je relaties, hoe ga je om met opdrachtgevers die niet op tijd betalen, en ga zo maar door. Ook als je al meer ervaring hebt, valt er genoeg op te steken uit deze podcastserie door het uitgebreide scala aan onderwerpen. Wel is het als Nederlandse freelancer even slikken als de host, die voor Amerikaanse media werkt, tussendoor doodleuk vermeldt dat ze niet onder haar tarief van 1 dollar (!) per woord wil werken. Tegen betaling is extra content aanwezig.

Gratis inspiratie en waardevolle ideeën

Een podcast die mij veel inzichten brengt over het schrijven en mij scherp houdt is The Writing Coach with Rebecca L. Weber. In iedere aflevering gaat deze ervaren schrijfcoach uitgebreid in op het schrijfproces: hoe deel je je dag in, hoe ga je om met tegenslag en geldzorgen, hoe orden je je ideeën, een writers’ block, hoe houd je je gedachten bij je werk, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tijdens het luisteren van haar, tot nu toe, 159 afleveringen vraag je je soms af waarom iemand zoveel waardevolle informatie en inspiratie gratis weggeeft. Ieder lastig onderwerp weet Weber aan te snijden met een flinke dosis positiviteit en inspiratie om er weer tegenaan te kunnen. Een parel voor iedere freelance schrijver.

Op het gebied van journalistieke ontwikkelingen en innovatie is Journalism.co.uk vaste prik. De podcast Longform slaagt er iedere week in om een diepgaand gesprek van ongeveer een uur te hebben met ‘grote namen’ uit het werkveld.

Journalistieke en redactionele stappen uitgelegd

Tot slot wil ik de podcasts The Kicker van de Columbia Journalism Review niet onbenoemd laten, evenals ZZP Café van BNR (we zijn immers ondernemers als freelancer) en Tug of War van CNN-correspondent Clarissa Ward. Deze moedige journaliste bleef in Kabul toen de Taliban de stad overnamen, en ook met deze podcast schiet ze in de roos. De verhalen zijn interessant en schitterend verteld. De tv-journaliste neemt je als luisteraar mee in het verhaal én alle journalistieke en redactionele stappen. Dubbel interessant dus.

Deze podcasts zijn voor mij vrijwel dagelijkse inspiratie en geven genoeg energie om er weer tegenaan te gaan. Ook afleveringen uit bovengenoemde podcasts van een paar jaar geleden zijn nog altijd de moeite waard om terug te luisteren.

Vergelijkbare berichten