|

Claire Anastas, de willekeurige Palestijnse, die journalisten bij voorkeur bellen


Het verhaal van Claire Anastas is mediageniek. Daarom weten journalisten haar altijd te vinden voor een verhaal. Het huis van Anastas op de Westbank wordt omringd door betonnen muren van negen meter hoog, die de Palestijnse gebieden scheidt van Israël. Graffiti siert de muren. In haar souvenirwinkeltje in Bethlehem (website) spreekt Anastas in goed Engels over het zware leven langs de muur.

Ze is de willekeurige Palestijnse die journalisten maar wat graag spreken, schreef Franka Hummels begin deze maand op De Nieuwe Reporter. Even googlen levert gemakkelijk hits op zoals een reportage van MSNBC , Euronews en Kruispunt van de RKK.

Is het erg dat Anastas zo vaak in het nieuws komt en daardoor andere minder mediagenieke verhalen blijven liggen, vraagt Hummels zich af:

‘Er zijn natuurlijk overal ter wereld van die ‘willekeurige mensen’ die steeds weer in de media opduiken. Omdat ze de neef zijn van de enige goede fixer, omdat ze de enigen in de wijde omtrek zijn die goed Engels spreken, of, zoals in Anastas’ geval, hun huis indrukwekkende foto’s oplevert. Is dat erg? Wanneer je niet met anderen praat, maar meteen voor de makkelijke optie kiest wel. Maar als je 25 mensen spreekt en denkt: bij deze komt het verhaal het meest helder naar voren, en dat is voor alle journalisten toevallig dezelfde? Als je met zijn allen steeds hetzelfde verhaal vertelt, omdat het het meest beeldend is, wek je dan de indruk dat dat het enige verhaal is? Ga je er dan, bijvoorbeeld in het geval van Bethlehem, aan voorbij dat de muur door talloze tuinen loopt en vele families van elkaar heeft gescheiden?’

De vraag blijft onbeantwoord in het stuk, maar dwingt wel tot nadenken. Journalisten in het buitenland hebben een enorme vrijheid om juist te doen wat een buitenlandredactie in het thuisland niet kan: originele bronnen spreken. Goed voor de diversiteit in het vaak platte nieuwslandschap, maar ook waar het correspondentschap zijn bestaansrecht aan ontleent.

Vergelijkbare berichten