|

Deze documentaires moet je zien op IDFA (1)

IDFA gaat op woensdag 20 november van start met 292 documentaires. Dit is deel 1 van onze selectie voor de lezers van De Buitenlandredactie.

Ana Ana

In Ana Ana (‘Ik ben mezelf’) delen vier vrouwen hun ervaringen van de nasleep van de Egyptische revolutie 2011, waaronder een journaliste die zegt door de opstanden haar vertrouwen in de journalistiek te hebben verloren.

Meer info: http://anaana.nl/

Aim High in Creation

Anna Broinowski wil een protestfilm maken tegen gasboringen nabij haar woonplaats in Australië, en reist daarom naar Noord-Korea om een propagandafilm te maken. De film biedt daarmee een bijzonder inkijkje in de normaliter zo gesloten Noord-Koreaanse filmindustrie.
http://www.youtube.com/watch?v=7JxwJTAy-Jo

Documented

Film van journalist Jose Antonio Vargas die opgroeide op de Filipijnen en op zijn 12de naar de Verenigde Staten verhuisde. In 2011 onthulde hij in New York Times Magazine dat hij ‘ongedocumenteerd’, oftewel illegaal, het land is binnengekomen.

Meer info: http://joseantoniovargas.com/

#chicagoGirl – The Social Network takes on a Dictator

Gewapend met alle denkbare sociale media strijdt de 19 jaar oude Ala’a Basatneh vanuit haar huis in Chicago mee met de Syrische revolutie. Ze post demonstraties als Facebook-events, stippelt via Google Maps ontsnappingsroutes uit en zet opnames van demonstranten online.
http://vimeo.com/79270867

Borders

Borders. Foto IDFA
Borders. Foto IDFA
In Borders volgt documentairemaker Jacqueline van Vugt migranten in Afrika die dromen van een beter leven in het ‘beloofde land’ Europa. Maar de grensgebieden vormen een harde wereld waar geweld, uitbuiting en uitputting op de loer liggen.

Light Fly, Fly High

Light Fly Fly High. Foto IDFA
Light Fly Fly High. Foto IDFA
Beathe Hofseth en Susann Østigaard volgen in hun eerste lange documentaire de Indiase bokser Thulasi. Zij voert zowel binnen als buiten de ring strijd voor acceptatie als kasteloze, sporter en vrouw.

A Letter to Nelson Mandela

Foto IDFA
Foto IDFA
De Zuid-Afrikaanse filmmaker Khalo Matabane schreef een open brief aan Nelson Mandela over diens rol in de politiek na zijn vrijlating. Matabane interviewt vooraanstaande denkers, schrijvers, staatslieden en kunstenaars uit die periode.

Manhunt

Manhunt. Foto IDFA
Manhunt. Foto IDFA
Een groep vrouwelijke CIA-agenten, genaamd The Sisterhood, onderzochten jarenlang de activiteiten van Al-Qaida. Deze documentaire volgt hen in de aanloop tot de dood van Osama bin Laden. Maar een dilemma houdt The Sisterhood bezig: hoort oorlogvoeren wel bij hun takenpakket?

Moving Stills – Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen. Foto IDFA
Kadir van Lohuizen. Foto IDFA
Indrukwekkend portret van Kadir van Lohuizen die conflicten en mensen vastlegt die hun geboorteland verlaten. De gedreven fotojournalist wordt van Alaska gevolgd tot aan Papoea Nieuw Guinea. Moving Stills laat de dagelijkse praktijk zien van een fotograaf die de hele wereld afreist.

Bekijk ook het tweede deel van onze IDFA-selectie.

Vergelijkbare berichten