|

Presidentsverkiezingen in Egypte, maar wat wil de militaire leiding eigenlijk?

De Egyptenaren mogen 23 en 24 mei naar de stembus om de eerste president te kiezen na het aftreden van Hosni Mubarak. Maar wat betekent dat nu er nog steeds geen nieuwe grondwet is opgesteld, geen door het parlement samengesteld kabinet en er nog altijd gedemonstreerd wordt tegen de macht van de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF)?

Speelt de onrust in Egypte SCAF in de hand om aan de macht te blijven? Meer dan veertig procent van de Egyptische economie is in handen van de militairen, het leger heeft grote belangen bij een stabiele situatie in het land. Of ambieert de militaire leiding een rol buiten, maar ook los, van de politiek?

In Inside Story van Al Jazeera discussiëren Abdulmawgud Dardery van door de Moslimbroederschap opgerichte Vrijheid- en Gerechtigheidspartij, politiek analist Jamal Abdul Jawad van het Al-Ahram Center en onderzoeker Heba Morayef van Human Rights Watch hierover.

Vergelijkbare berichten