Véronique de Viguerie
|

Op pad met een militie in Zuid-Soedan

Afgelopen zaterdag zond het Belgische reportagemagazine Vranckx het verhaal uit van de Franse fotografe Véronique de Viguerie. In 2004 kocht ze van al haar spaargeld een fototoestel en laptop en vertrok ze, zo was het plan, voor drie maanden naar Afghanistan – ze bleef er uiteindelijk drie jaar. Sindsdien zijn de Viguerie en haar lens niet weg te slaan bij de meest brute conflicten over de hele wereld. In deze reportage duikt ze de bush in van Zuid-Soedan, waar zij op pad gaat met de ‘Arrow Boys’, een boerenmilitie die zich verzet tegen het LRA, het Verzetsleger van de Heer.

Bekijk het de uitzending op de website van Canvas. Als de videospeler niet goed werkt kun je de reportage ook hier bekijken.

De reportage over Véronique is de tweede in een zomerreeks van Vranckx over oorlogsfotografen, Door het oog van de lens. Klik hier voor aflevering 1.

Overigens hebben de makers van Vranckx een oproep geplaatst voor jong talent (tip!):

Vranckx is op zoek naar nieuw talent. In de aangekochte reportages ziet u meestal reporters van grote buitenlandse zenders op het scherm. Maar wij zijn ervan overtuigd dat er ook bij ons topreporters zijn die straffe reportages kunnen maken. Weet jij hoe je een goede reportage in elkaar steekt, heb je een goed onderwerp in gedachte, of heb je al een reportage gemaakt die in het format van het programma Vranckx zou passen, neem dan contact op met de redactie. Als er in het verhaal een link is met ons land, is dat altijd een pluspunt.

Format
De reportages die in Vranckx worden uitgezonden, belichten merkwaardige verhalen, wantoestanden of ondenkbare situaties ver buiten de schijnwerpers van de wereldpers. Zwarte handel in hulpgoederen in Oeganda, slavernij in Dubai of peuters met een drugsprobleem in Afghanistan om maar een paar voorbeelden te geven. De reportages duren 25 minuten en worden gedragen door de reporters, die een duidelijke stempel op hun werk drukken. Met hun persoonlijke commentaren voor de camera brengen ze de verhalen heel dicht bij de kijker. Ook de reis, de vaak moeilijke werkomstandigheden en de gevaren van onderweg maken deel uit van het verhaal.

Fonds Pascal Decroos
Het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek steunt startende reportagemakers bij het uitwerken van hun idee. Als de redactie van Vranckx een project selecteert, kan ook het Fonds na evaluatie van de aanvraag geld vrij maken voor de researchfase.

Interesse?
Neem contact op met de redactie.

Redactie Vranckx
Lokaal 4R Pano
VRT Nieuwsdienst
Reyerslaan 52
1043 Brussel tel.: 02 741 44 13
e-mail: vranckx@canvas.be
twitter: @vranckxtv
facebook: vranckxcanvas

Vergelijkbare berichten