|

Met Bram Vermeulen langs de Turkse grenzen, de schemerzones tussen Oost en West

Correspondent Bram Vermeulen langs de Turks-Syrische grens. Foto Doke Romeijn / VPRO

Europa zakt steeds dieper weg in een financiële crisis en de islamitische wereld is nog altijd in de greep van onrust en revolutie. Daartussenin zit Turkije, een land dat steeds belangrijker wordt voor het oosten en het westen. Correspondent Bram Vermeulen reist vanaf 21 oktober voor de VPRO en NRC Media in vier afleveringen langs de Turkse grenzen naar ‘de werkelijke scheidslijnen met de buren’. VPRO:

‘Grenzen definiëren het land: dit is waar het domein van ons eindigt en dat van de anderen begint. Turkije is een grensland. Een land dat zichzelf krampachtig definieert aan de hand van zijn tegenstelling met zijn buren. Turkije is niet-Grieks, niet Russisch, niet-Arabisch. Turkije is de schemerzone tussen het Midden-Oosten en Europa.’

Vermeulen onderzoekt achtereenvolgens de grensgebieden met Griekenland – de poort naar het rijke westen; het in onmin geraakte Syrië – zeker sinds gisteren; Koerdisch Noord-Irak; en Cyprus, waar grenzen kunstmatig in leven worden gehouden. In 2011 maakte Vermeulen ook al de serie ‘In Turkije’ voor de VPRO, hierin ging hij als nieuwe correspondent op ontdekkingsreis in het land. Bekijk hier alle zeven afleveringen.

Langs de grenzen van Turkije is vanaf vanaf zondag 21 oktober, 20.20 uur, te zien op Nederland 2

Lees ook:

Correspondent Bram Vermeulen in zeven delen op ontdekkingstocht in het ‘laboratorium’ Turkije
Nog een baantje trekken of toch maar oversteken? Het dilemma van de correspondent aan de Syrische grens

Vergelijkbare berichten