|

Shutdown maakt fanatiekelingen blok aan Republikeins been

Door alle berichtgeving over de shutdown, het schuldenplafond en de mogelijke verdoemenis van de wereldeconomie was er de afgelopen week weinig aandacht voor ander politiek nieuws uit de Verenigde Staten.

De meest fanatieke leden van de Republikeinse achterban kwamen afgelopen week weer bijeen voor de jaarlijks Value Voters Summit, waar niemand woorden als ‘gematigdheid’ of ‘compromis’ bezigt. Op de Value Voters Summit zijn doorgaans alleen de ‘echte’ conservatieven welkom: mensen als Michele Bachmann, Ted Cruz en Rick Santorum. Dat zijn de conservatieven waar het publiek van dit evenement op afkomt en de sprekers nemen doorgaans geen blad voor de mond.

‘Obamacare en slavernij in een zin’
Het was ook dit jaar weer parelduiken. Zo werd senator John McCain ervan beticht te heulen met Al-Qaida en werd de berichtgeving over de brute moord op de homoseksuele Matthew Sheppard uit 1998 omschreven als een complot om de Amerikaanse maatschappij homoseksualiteit te laten aanvaarden.

De meest opvallende (of absurde) uitspraak dit jaar kwam van dokter Ben Carson, die vrijdag zei dat Obamacare ‘het ergste is wat de Verenige Staten is overkomen sinds de slavernij’. Het ergste sinds slavernij? Dus, als je het aan dokter Carson vraagt, is de Affordable Care Act erger dan de internering van Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog, erger dan de Tuskegee experimenten en erger dan de Jim Crow-wetten, om maar enkele voorbeelden te noemen. En het publiek applaudiseerde toen Carson dit zei.

http://youtu.be/yCGh1WcrxsI

Republikeinen binden in door shutdown
De Republikeinen zijn niet bepaald populairder geworden door de shutdown en de strijd rond het schuldenplafond. In een recente peiling van NBC en de Wall Street Journal gaf 53 procent van de ondervraagden de Republikeinen de schuld van de huidige situatie, tegenover 31 procent voor de Democraten.

En een deel van de Republikeinen in het Congres lijkt in te zien dat ze een fout hebben gemaakt door hun haat voor Obamacare zo op de spits te drijven. Hun eis is dan ook al meerdere keren afgezwakt: van het terugdraaien van Obamacare ging het naar het intrekken van de financiering ervoor. Momenteel proberen de Republikeinen in de Senaat een concessie los te peuteren over een nieuwe belasting op medische apparatuur, die Obamacare deels moet bekostigen. Dat is toch al ver verwijderd van hun initiële eis.

Hoe lost John Boehner dit op?
Het probleem waar de Republikeinse Partij momenteel mee geconfronteerd wordt is nergens zo duidelijk als op de Value Voters Summit, of CPAC. De doelgroep die op dit soort bijeenkomsten afkomt zijn de meest fanatieke leden van de achterban: (zeer) gelovig en sociaal conservatief. Zonder de stemmen van deze mensen, en hun bereidheid om tijdens verkiezingscampagnes van deur tot deur te gaan en op andere manieren zieltjes te werven, wint de partij geen verkiezingen.

Maar door de verschuivende bevolkingspatronen (Amerikanen worden minder gelovig, minder sociaal conservatief) is deze groep ook steeds meer een blok aan het been van de partij. Dit dilemma wordt weerspiegeld in het Huis van Afgevaardigden. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis, lijkt in te zien dat hij wel moet inbinden. Maar de de meest starre leden van zijn partij, de Tea Partiers, willen van geen wijken weten en hebben al meerdere keren aangegeven dat Boehner geen compromis mag sluiten, ‘or else’..

Komende week wordt de volgende vraag beantwoord: wat is voor John Boehner, en de rest van de gevestigde orde in de Republikeinse Partij, belangrijker? Het schuldenplafond verhogen en daarmee een zeer waarschijnlijke economische crisis voorkomen, of de meest fanatische leden van zijn partij en achterban tevreden houden? Het is eigenlijk een zorgwekkende ontwikkeling dat we nog steeds geen antwoord hebben op deze vraag.

Vergelijkbare berichten