|

‘Press’ op je rug is geen schild meer, maar een schietschijf

Marie Colvin, Remi Ochlik en Mushtaq Khand. Drie namen van journalisten die afgelopen jaar omkwamen tijdens hun werk. In totaal kwamen er tot nu toe 54 journalisten om vanwege hun werkzaamheden, blijkt uit cijfers van de Committee to Protect Journalists. Nog eens 27 werden om onbekende redenen vermoord. Sinds 1992 kwamen 949 journalisten met geweld om het leven.

De werkzaamheden van journalisten in conflictgebieden liggen letterlijk onder vuur. De Al Jazeera -documentaire Shooting The Messenger (let wel, uit 2008) probeert deze vrij nieuwe trend te duiden. Was voor de jaren ’90 het woord ‘Press’ op je jas of kogelvrijvest nog een schild tegen kogels of mortieren, na de Balkan- en de Irak-oorlog was het een schietschijf. Bekijk de indrukwekkende docu hieronder:

Deel 2:

Deel 3:

Deel 4:

Vergelijkbare berichten