Poolen in de San Antonio gevangenis. Foto YouTube
|

Kijkje in een ‘luxueuze’ Venezolaanse gevangenis

In de San Antonio-gevangenis op het Venezolaanse eiland Margerita mogen de gevangenen alles. Nou ja, bijna alles. Ze mogen namelijk niet weg. The New York Times-journalist Simon Romero nam er een kijkje en schrok van wat hij zag: vrouwelijke bezoekers in bikini spelend naast een zonovergoten buitenzwembad, joints, hanengevechten en een disco. In San Antonio maken de gevangenen de dienst uit:

“The Venezuelan prisoners here run the show, and that makes life inside a bit easier for us all,” said Fernando Acosta, 58, a Mexican pilot jailed since 2007. His cellmate, a Congolese businessman, had hired him to fly a Gulfstream jet that prosecutors accuse them of planning to use for smuggling two tons of cocaine to West Africa.

It is not uncommon for armed inmates to exercise a certain degree of autonomy in Venezuela’s penitentiaries. Prisoners with BlackBerries and laptops have arranged drug deals, abductions and murders from their cells, the police say, a legacy of decades of overcrowding, corruption and insufficient guards.

Lees hier het uitgebreide artikel van Romero bij The New York Times terug.

Vergelijkbare berichten