Dit is de mooie kant van Brno. Foto Laura Postma
|

Is dit ook Brno?

“In Brno mengen zich verschillende rassen en daaruit ontstaat schoonheid. Uit die schoonheid ontstaan muzieknoten, zigeunerstemmen en scherpe beats.”

Dat is, vrij vertaald, het refrein van het liedje ‘Tohle je Brno’ (‘Dit is Brno’) van rapper Tommy Haze en zangeres Mária Bikárová. Het liedje heeft drie dagen na de release op You Tube al bijna honderdduizend hits en houdt de gemoederen in Tsjechië flink bezig.

Vieze tunnel en verpauperd stadion
‘Tohle je Brno’ is een ode aan de stad in de regio Moravië (en de tweede stad van Tsjechië na Praag), maar laat in de videoclip vooral de lelijke kanten van Brno zien. Naast een verpauperd voetbalstadion en de vervuilde tunnel onder het centraal station ook Cejl, een van de armere wijken van de stad, die de ‘Bronx van Brno’ wordt genoemd en waar veel Roma zigeuners wonen.

Rapper Tommy Haze benoemt in het liedje de vieze, rokerige cafés (‘pajzel’ in het Tsjechisch) van Brno, dronken mensen ’s nachts op straat en de tunnel onder het centraal station. Zangeres Bikárová staat in de clip tussen de Roma in de ‘Bronx van Brno’ en zingt: ‘dit is Brno’. Bekijk hier de clip:

Prigl.cz, een blog over de stad Brno, publiceerde de clip afgelopen zondag en het leverde vrijwel meteen een storm aan reacties op. De reacties waaren vooral beledigend en soms ronduit racistisch. Er werd onder andere geschreven dat zigeuners (Haze en Bikárová zijn zelf ook Roma zigeuners) het recht niet hebben om in naam van de stad Brno te spreken.

Gewelddadige conflicten
Deze reacties werden meteen door de beheerder van de blog verwijderd, maar de discussie was al in gang gezet. Een van de locale wethouders van Brno, Libor Štastka, verklaarde blij te zijn met de videoclip die volgens hem delen van de stad laat zien die Brno nu eenmaal ook heeft. “Het is alleen maar goed dat er nu over dit onderwerp, over deze wijk (Cejl) gediscussieerd wordt. Cejl is een tijdbom en we willen voorkomen dat hier hetzelfde gebeurt als in České Budéjovice”, aldus Štastka tegen de Tsjechische online krant Idnes.cz.

In de Tsjechische stad České Budéjovice kwam het vorige week tot gewelddadige conflicten tussen de Roma en extreemrechtse groepen in de arme wijk Maj, nadat een Roma zigeuner was aangevallen met een lege fles.  De ME moest onder andere rubberen kogels inzetten om de vechtende groepen uit elkaar te drijven.

Ondertussen willen Haze en Bikárová vooral dat het nummer een succes wordt en te zien zal zijn op landelijke muziekzenders. Het is nog niet duidelijk of en wanneer dit gaat gebeuren.

Vergelijkbare berichten