|

Steeds minder baas in eigen buik

Het komt niet vaak voor dat politiek nieuws uit een Amerikaanse staat doordringt tot de Nederlandse media, maar vorige week gebeurde dat wel. Wendy Davis, een Democratische staatssenator in Texas, wist door middel van een ouderwetse filibuster te voorkomen dat er een van de strengste anti-abortuswetten van het land werd aangenomen.

De overwinning van Davis lijkt echter van korte duur. Gouverneur Rick Perry riep het Congres van Texas simpelweg opnieuw bijeen, en woensdagavond nam de ‘House’ het wetsvoorstel alsnog aan. De Senaat stemt er donderdag over, en ook daar zullen de tegenstanders van abortus dit keer waarschijnlijk winnen. Luitenant-gouverneur David Dewhurst was vorige maand heel duidelijk over wat het uiteindelijke doel van de wet is.

Het is echter niet alleen in Texas dat politici (veelal Republikeinen) alles op alles zetten om een volledig legale medische ingreep (zie Roe v. Wade) via omwegen onmogelijk proberen te maken.

In Wisconsin tekende gouverneur Scott Walker, die we nog uit 2011 kennen toen hij de rechten van vakbonden drastisch inperkte, vrijdag een wet die zal leiden tot de sluiting van twee van de vier abortusklinieken in de staat. Artsen die abortussen verrichten moeten namelijk het recht hebben om patiënten te laten opnemen in ziekenhuizen binnen een straal van zo’n 48 kilometer. Daarnaast moeten vrouwen die een abortus willen eerst verplicht een sonogram ondergaan, iets waar geen enkele medische reden voor is. Een rechter heeft echter voorlopig een stokje gestoken voor de nieuwe wet:

The judge said he found that provision troublesome, writing that the evidence “strongly supports a finding that no medical purpose is served.” It is up to state officials to prove that it safeguarded women’s health, he wrote, which he said “does not bear even superficial scrutiny on the current record.”

En ook in North Carolina staat ‘a woman’s right to choose’ op het spel. Daar werd echter niet een apart wetsvoorstel ingediend om het recht op abortus in te perken. Nee, de nieuwe restricties werden als amendementen aan een compleet andere wet gehangen: eentje die de stiekeme introductie van de sharia in die staat moet tegengaan. Toen dat mislukte, omdat zelfs de Republikeinse gouverneur de maatregelen te gortig vond, werden dezelfde amendementen simpelweg aan een ander wetsvoorstel gehangen: dit keer eentje over verkeersveiligheid. Ook dit keer dreigt gouverneur Pat McCrory, die persoonlijk tegen abortus is maar tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde het recht erop niet te zullen inperken, met een veto.

Op de blog van de show van Rachel Maddow van NBC staat een overzichtelijk kaartje waarin in een oogopslag te zien is wat de anti-abortuswetten in diverse staten voor consequenties zouden hebben als ze allemaal van kracht worden.

Zoals te zien is zou een abortus in de praktijk onmogelijk worden in de staten North Dakota en Mississippi. En dit soort wetten zorgen er heus niet voor dat abortus wordt uitgebannen. Het is niet alsof vrouwen voordat abortus legaal werd nooit een zwangerschap beëindigden: het was alleen vaak levensgevaarlijk, zoals een gepensioneerd gynocoloog beschreef in een artikel in de New York Times in 2008.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

De hele wereld, inclusief de VS, zit vier jaar na de grootste economische crash sinds de jaren twintig van de vorige eeuw nog steeds fors in financiële problemen. Het werkloosheidscijfer in de VS staat nog steeds ruim boven zeven procent. Maar waar besteden de Republikeinse staatsbesturen een groot deel van hun tijd aan? Het inperken van het recht op abortus. In 2013.

Vergelijkbare berichten