|

Obamacare delenda est

30 september. Dat is de datum waarop de Amerikaanse regering zonder geld komt te zitten. En om ervoor te zorgen dat de overheid kan blijven draaien moet er een zogenoemde continuing resolution worden aangenomen. De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden stemde deze week voor een wet om een ‘government shutdown’ af te wenden voor de komende elf wekeen, maar met één voorwaarde: alle fondsen voor de implementatie voor de Affordable Care Act (ACA), beter bekend als Obamacare, moeten worden geschrapt.

De ACA werd in 2010 aangenomen en de Republikeinen hebben zich vanaf het eerste moment met hand en tand tegen de wet verzet. Het leidde onder meer tot de onzinnige claim dat de wet tot ‘death panels’ zou leiden. De strijd ging tot aan het Hooggerechtshof, dat bepaalde dat de wet grondwettelijk toegestaan is. Het was een van de duidelijkste splijtzwammen in de presidentsverkiezingen vorig jaar, maar de kandidaat die zwoer de wet te zullen terugdraaien, Mitt Romney, won niet.

Congress

De Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn, heeft al aangegeven dat het schrappen van Obamacare, of het geld om de wet te implementeren (wat per 1 oktober moet gebeuren), uitgesloten is. En president Obama piekert er niet over om zijn handtekening te zetten onder een wet die een van zijn belangrijkste prestaties van de afgelopen vier jaar de nek omdraait.

Het leek er lange tijd op dat John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de kwestie-Obamacare niet op de spits wilde drijven. Boehner en zijn nummer twee Eric Cantor wilden de eis over Obamacare loshalen van de continuing resolution. Op deze manier kregen zijn partijgenoten een kans om hun vurige hekel aan de wet nogmaals kenbaar te maken, maar zouden de Democraten in de Senaat voor het openhouden van de regering kunnen stemmen, zonder tegelijkertijd voor het schrappen van de fondsen voor Obamacare te stemmen. Maar voor de zeer conservatieve vleugel van de Republikeinse partij in het Huis, voor wie het woord compromis gelijkstaat aan capitulatie, ging dit niet ver genoeg. De invoering van Obamacare moet en zal worden voorkomen, zelfs als dat betekent dat de overheid op slot gaat.

En als de overheid op slot gaat zal dat serieuze gevolgen hebben voor grote groepen Amerikanen: militairen en grensbewakers worden niet meer uitbetaald, ambtenaren moeten met onbetaald verlof, toezichthouders kunnen hun werk niet meer doen (misschien dat Wall Street een shutdown met een glimlach tegemoet ziet), en alle nationale parken gaan dicht. Oh, Congresleden hoeven trouwens niet bang te zijn op een houtje te moeten bijten: zij krijgen gewoon doorbetaald, ongeacht hoe lang de overheid dicht blijft. Hetzelfde geldt helaas niet voor hun medewerkers.

Het is belangrijk om te benadrukken dat Obamacare niet direct te maken heeft met het al dan niet financieren van de overheidsuitgaven. Dit is een wet die op democratische wijze is aangenomen, die bekrachtigd is door het Hooggerechtshof, en waar kiezers zich vorig jaar nogmaals over hebben uitgesproken. Dit is het gijzelen van de overheid om je zin te krijgen, omdat je er niet de stemmen voor hebt. En als het de Republikeinen niet lukt om Obamacare op deze manier om zeep te helpen, willen ze volgende maand als het schuldenplafond weer moet worden verhoogd een nieuwe poging wagen.

Vergelijkbare berichten