Annabell 'onder schot' gehouden door Syrische rebellen. Foto Jeffry Ruigendijk
|

Waar zijn de vrouwelijke journalisten in Syrië? Overal!

Kunnen vrouwelijke journalisten Syrië wel op de kaart vinden? Vroeg blogger Jill Filipovic zich vorige week af op The Guardian. Volgens haar is Syrië opnieuw een voorbeeld waar vrouwen wegblijven uit ‘gevaarlijke situaties’ en het ‘echte’ werk overlaten aan mannen.

[…] the media narrative centers the opinions and voices of male commentators. And actual Syrian women who may have something to say? Or female Middle East experts who live in the region or are from there? Forget about it.

Filipovic zat waarschijnlijk te slapen terwijl ze aan het zappen was tussen CNN en Fox News. Ze zag ook maar weinig vrouwen in de columns(!) van The New York Times terug. Misschien had ze verder moeten kijken dan haar neus lang was.

Vrouwen spelen wel degelijk een grote rol in de verslaggeving rond Syrië.

Twee maanden geleden durfde de Daily Beast zelfs te stellen dat zij de verslaggeving leiden rond het conflict. Denk maar eens aan een Jenan Moussa, Emma Beals, Edith Bouvier, Anna Theresa Day, Ruth Vandewalle, Fernande van Tets, Annabell van den Berghe, Francesca Borri of wijlen Marie Colvin en Yara Abbas. Genoeg vrouwen.

Het stuk van Filipovic kreeg dan ook een flinke uitbrander van oorlogscorrespondenten:

De vrouwen die Filipovic mist in het publieke debat, maken dat debat mogelijk.

In een reactie van Buzzfeed op het stuk van Filipovic (Women Are Covering The Hell Out Of The Syria War — So Why Haven’t You Noticed?), stelt een (jammerlijk) ongenoemde vrouwelijke veteraan dat vrouwen zich helemaal niet onttrekken aan de gevaren van oorlogssverslaggeving.

“For the first time I look around and I see as many female journalists as males. Of course, we have specific security needs and issues, but finally the debate has moved on from ‘should we go cover war’ and into ‘we are here covering war, how do we make it safer. We might still be fighting to get noticed at awards and debates or to convince our editors that we should be on the frontlines, but to everyone who pays attention, women are taking the lead in Syria.”

Vrouwen zijn here to stay in de oorlogsverslaggeving. Of mensen als Filipovic ze nu zien of niet.

Vergelijkbare berichten