|

Embedded in het Kalifaat

In het eerste deel van de vijfdelige serie is te zien hoe Vice-journalist Medyan Dairieh met de persofficier van het Islamitische kalifaat richting het front reist. Verder interviewt Dairieh inwoners in Raqqa, de de facto hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat. Dairieh kon zich tien dagen bewegen in het gebied dat is gelegen in delen van Irak en Syrië.

Het lukte journalisten eerder al om in contact te komen met bronnen binnen het kalifaat, maar door het grote risico op ontvoering en ander gevaar kon nog niemand het gebied binnen. De afhankelijkheid van tweets en youtube-filmpjes bleef dan ook groot. Dairieh is dan ook de eerste journalist die embedded meekon met strijders van het Islamitische kalifaat.

Hoofdredacteur van Vice News Kevin Sutcliffe vertelde The Huffington Post hoe Dairieh het kalifaat binnenkwam. “Vrij reizen was niet mogelijk, en wapengekletter van militanten was altijd dichtbij.” Veiligheid was een belangrijke bron van zorg voor Sutcliffe. “Medyan Dairieh is een zwaargewicht, als hij zegt dat hij kan leveren en dat hij het veilig kan doen, dan nemen wij dat van hem aan.”

Noord-Korea
Het is niet de eerste keer dat Vice erin slaagt om een land binnen te komen dat normaal gesproken off-limits is voor journalisten. Begin vorig jaar liftte journalisten van VICE mee met basketballer Dennis Rodman naar Noord-Korea.

Vergelijkbare berichten