Poster op het Taksim-plein in Istanbul voor de Turkse verkiezingen in 2011. Foto Myrat / Wikimedia Commons

Waarom de situatie in Turkije echt zorgelijk is

Ja, er is grote reden tot ongerustheid over de situatie van buitenlandjournalisten in Turkije. Voor wie daarover nog twijfels had zette Fehim Taştekin, redacteur van de Turkse krant Radikal, het deze week nog eens op een rijtje.

Op Al-Monitor, de in Washington gevestigde blog over het Midden-Oosten, beschreef hij deze week zijn grote zorgen. Waar correspondenten een tiental jaar geleden nog met alle egards werden binnengehaald om het succesverhaal over de Turkse staat en economie naar buiten te communiceren, worden ze nu steeds verder in het nauw gedreven.

De arrestatie van de Nederlandse Fréderike Geerdink, die o.a. voor ANP en het Parool werkt, is daarvan slechts het recentste voorbeeld, laat Taştekin zien. Ook als het niet tot een daadwerkelijke arrestatie komt worden vrijwel alle journalisten haast voortdurend getreiterd door een heel legertje aan ‘AKP trolls’: veelal anonieme bedreigers via internet. En zoals Economist-correspondent Amberin Zaman in het stuk benadrukt: daders worden niet aangepakt, omdat de eerste steen nota bene door de president zelf is gegooid.

Veel van wat Taştekin beschrijft zullen de meeste geïnteresseerden al weten. Maar de voorbeelden uit zijn betoog zijn niettemin verontrustend. Zo ook hoe hij zijn blog besluit: “their beloved Istanbul has begun to choke foreign reporters.”

Vergelijkbare berichten