|

Bezoektip: Festival van het Vrije Woord

Zondag 3 mei is het de Dag van de Persvrijheid. Zoals ieder jaar brengt Freedom House een rapport uit over hoe het gesteld is met de persvrijheid wereldwijd. Nog steeds zijn er veel landen waarin dit geen vanzelfsprekend gegeven is. Voor het negende jaar op een rij zijn de media wereldwijd minder vrij geworden. Ontwikkelingen in landen als Rusland, Egypte, Turkije en China zorgen voor steeds meer controle, censuur, bedreigingen en geweld. Niet alleen journalisten zijn hier de dupe van, ook burgers lijden onder dalende persvrijheid.

[pullquote align=”right”]Voor het negende jaar op een rij zijn de media wereldwijd minder vrij geworden[/pullquote]
Om hier aandacht aan te geven, maar ook om het vrije woord te vieren, vindt zaterdag 2 mei het Festival van het Vrije Woord plaats in De Balie in Amsterdam. Een interessant programma met binnen- en buitenlandse journalisten, politici en kunstenaars is samengesteld. BNR-presentatrice Petra Grijzen trapt de avond af met de nieuwste cijfers van Free Press Unlimited. Er is een interview met journaliste Judith Spiegel, die in de Jemen met haar echtgenoot ontvoerd werd en zes maanden vast zat. Rena Netjes spreekt met Abdullah Elshamy (journalist voor Al Jazeera) over journalistiek in Egypte. Maar ook de situatie in ons land komt aan bod. Zo zal de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, in gesprek gaan over de grenzen van vrijheid van meningsuiting in Nederland. Om de bezoekers van dit evenement te laten ervaren wat het betekent om continu te worden beveiligd, is er een strikt toegangsregime met ID controle en controlepoortjes.

Het Festival van het Vrije Woord wordt georganiseerd door de NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, Free Press Unlimited, NDP Nieuwsmedia, RNW, het Persmuseum, het Persvrijheidsfonds, Stichting Röportaj, BKB en De Balie. Tickets kunt u hier bestellen. Let op: de kaartverkoop sluit 29 april om 17:00 uur. Er is geen kaartverkoop aan de kassa.

Vergelijkbare berichten