|

Bureauredactie of correspondent? Het ‘maakt weinig verschil’

Wat is beter voor de berichtgeving: een correspondent of verhalen van de bureauredactie? Wetenschappers Knut de Swert en Ruud Wouters onderzochten deze casus aan de hand van de China-berichtgeving van de Belgische zenders VRT (publiek) en VTM (commercieel). De eerste koos voor een correspondent in Peking, de tweede voor de aanlevering van berichten door internationale persbureau’s.

Wat blijkt, schrijft journalist Erik de Jong op De Nieuwe Reporter? Een eigen correspondent maakt weinig verschil. De Jong:

Het werk van de correspondent is weliswaar kwalitatief in orde en op sommige vlakken onderscheidend, maar tegelijkertijd verdrinkt zijn bijdrage in de ‘massaproductie’ van de bureauredactie.

De China-correspondent slaagt er in om vooral in nieuwsluwe periodes met onderscheidende items te komen, maar slaagt er niet in om meer variatie te brengen in de totale berichtgeving. Ook al heeft de journalist ter plekke veel meer (verschillende) bronnen ter beschikking en kan hij kritischer zijn dan aangeleverde kopij van persbureau’s, zijn rol wordt door grote nieuwsorganisaties beperkt omdat ook de correspondent de waan van de dag (in het thuisland) moet volgen.

De correspondent, zoals bestudeerd door de Swert en Wouters, heeft dus vooralsnog geen meerwaarde boven een bureauredactie. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn dat de journalist meer vrijheid krijgt van zijn werkgever in de keuze van onderwerpen.

Lees hier het hele artikel terug op DNR of lees het hele onderzoeksartikel van De Swert en Wouters.

Vergelijkbare berichten