Preken voor eigen parochie

Vorige week dreigde de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus CNN en NBC te boycotten. De zenders zouden hun plannen moeten intrekken om een documentaire en een serie over Hillary Clinton te maken. Anders zouden ze geen debatten mogen uitzenden met Republikeinse kandidaten. Het bleek geen loos dreigement: op een partijbijeenkomst in Boston werd deze week een resolutie om de twee zenders niet te betrekken bij de voorverkiezingen voor 2016 unaniem aangenomen.

Priebus zei erover:

We’re done putting up with this nonsense. There are plenty of other outlets. We’ll still reach voters, maybe more voters. But CNN and NBC anchors will just have to watch on their competitors’ networks.

Deze week staken ook geruchten de kop op dat de Republikeinen overwegen een van de debatten niet door journalisten te laten leiden, maar door conservatieve radiopresentatoren zoals Sean Hannity, Rush Limbaugh en Mark Levin. Het idee komt niet uit het niets. Priebus zei vorige week in een interview bij MSNBC.

I have to choose moderators that are actually interested in the Republican Party and our nominees.

Wellicht zal het idee goed vallen bij een deel van de achterban, voor wie mensen als Hannity en Limbaugh volkshelden zijn. Maar het is nog maar de vraag of de Republikeinse kandidaten hier op zitten te wachten.

Een kandidaat die zich gematigd opstelt zal het lastig hebben met vragen van deze radiopresentatoren. Ze staan er niet alleen om bekend dat ze zeer conservatief zijn, maar ook dat ze graag in het nieuws komen. Door controversiële uitspraken te doen over Republikeinen die bereid zijn compromissen te sluiten.

Hoewel nog niemand zich officieel kandidaat heeft gesteld, is het aannemelijk dat een gematigde Republikein als gouverneur Chris Christie een gooi naar de nominatie zal doen. Christie wordt al tijden door Limbaugh onder vuur genomen. Objectieve journalisten zijn Limbaugh en de zijnen dus allerminst.

Ook de altijd bescheiden Limbaugh zelf heeft zo zijn twijfels of hij wel geschikt zou zijn:

I think I’d overshadow it. I think I’m too famous. I mean, it could get ratings — there’s no question about that.

Vergelijkbare berichten