‘Kijkers op TikTok willen het nieuws horen van iemand die ze vertrouwen’

Dolly Parton playbacken in het skatepark van zijn kinderen. De bekende scène uit de thriller Seven nadoen voor de foto van een vertrekkende adviseur van de Britse regering. Max Foster is een hit op TikTok. Sinds november 2019 plaatst de CNN-correspondent dagelijks video’s op het social media platform. Bijna een kwart miljoen gebruikers volgen zijn account. Zijn video’s over het Britse koningshuis, de Amerikaanse verkiezingen en inkijkjes bij zijn journalistieke werk krijgen standaard tienduizenden views.

De Buitenlandredactie sprak met CNN’s Max Foster over het nut van TikTok voor de correspondent, de do’s en don’ts en over de veiligheid van het hipste sociale medium van dit moment.

Een van je meest recente video’s is al meer dan 279 duizend keer bekeken. Je playbackt op de muziek van Mabes’ America met op de achtergrond een CNN-nieuwsbericht over het aanstaande kabinet van Joe Biden. Hoe kom je aan zoveel views en volgers?

Ik ben een man van middelbare leeftijd op een platform vol jonge mensen, en ik doe dingen die jongeren niet van me verwachten.

@maxfostercnn

Reply to @ilove_theweasleytwins

♬ original sound – Hawkeronni

…Zoals playbacken op de nieuwste singles of fragmenten uit televisieshows. Journalisten zitten praktisch allemaal op Twitter, jij ook, maar nog niet op TikTok. Hoe ben je daar terechtgekomen?

Vanwege mijn kinderen. Die zaten er al op. Ik wilde als bezorgde vader weten wat zich daar afspeelde en ik ben er blijven hangen toen ik zag dat er allemaal gesprekken werden gevoerd over nieuws.

Ik zit op TikTok als privépersoon. Maar ik ben ook een publiek figuur en op deze manier bereik ik op een authentieke manier een jong publiek. En ben ik zichtbaar als journalist.

Waarom vind je het belangrijk om actief te TikTok-en?

De hele reden dat we als journalisten ons werk doen, is omdat we geloven in een vrije pers en een sterke democratie. Ik denk dat wij een cruciale rol spelen in die democratie. Want die werkt alleen maar als mensen goed geïnformeerd zijn en dat ze op basis daarvan keuzes kunnen maken in hun leven.

Op TikTok probeer ik met mensen in gesprek te gaan die geïnteresseerd zijn in nieuws. Dit is een groep mensen die bij brekend nieuws niet vanzelfsprekend CNN aanzetten. Deze jonge kijkers zijn wel op zoek naar informatie, maar willen die krijgen van mensen die ze vertrouwen. Dus is het belangrijk dat ik meer van mijzelf laat zien. Dat doe ik op TikTok. Ik wil dat deze gebruikers mij zien als betrouwbaar en niet zomaar iemand die het CNN-merk promoot.

Authenticiteit en bereik zijn voor jou belangrijk dus. Zijn er nog andere redenen voor jou om op TikTok te zitten?

Het is natuurlijk ook leuk om video’s te maken.

@maxfostercnn

##ness ##interview ##learnontiktok

♬ original sound – Max Foster

TikTok is playbacken, zingen, acteren en gekke dansjes doen. Voor jou in Londen werkt dat goed. Maar zie jij journalisten TikTok ook gebruiken bij verslaggeving in Armenië, Azerbeidzjan of Syrië?

Ja hoor. Als ik reis maak ik ook TikToks over wat ik meemaak. Je kunt een kijkje geven in hoe je te werk gaat op zo’n plek en in zo’n situatie. Als correspondent kun je vragen beantwoorden over wat je ziet of wat je eet.

Oorlogscorrespondenten kunnen aan de hand van oorlogsgeluiden kijkers iets leren. Ik heb TikToks gemaakt over grote onderwerpen als kapitalisme en autocratische regimes. Dat kan allemaal, als het maar goed gedaan wordt.

Is TikTok een logische plek voor conflictverslaggeving?

Als je traumatisch nieuws verslaat, is er vast een manier om dat op TikTok te doen. De vraag is inderdaad of dat het beste medium is om dat te doen. Waar je je op dit moment echt goed bewust van moet zijn, is dat er veel kinderen op TikTok zitten en dat ze eventuele schokkende beelden ook kunnen zien.

Het gebruik van TikTok is controversieel. Je data zou in handen kunnen komen van China. Lig jij hier niet van wakker als journalist?

Weet je, ik ben hier heel nuchter over. Ik wil op geen enkele manier China verdedigen hier. Maar laten we niet doen alsof Westerse sociale mediabedrijven grote bastions van privacy zijn. Ik denk dat je als publiek figuur je ervan bewust moet zijn dat je onder een vergrootglas ligt. Wat je doet op sociale media is voor iedereen te zien. Je moet je altijd bewust zijn van wat je online zet. Dat is ook wat ik mijn kinderen leer.

Wat raad jij beginnende TikTokkers in de buitenlandjournalistiek aan?

Ga niet hele dagen op TikTok kijken. Laat je inspireren, maar ga niemand kopiëren. Maak content die engageert. Dat is niet heel anders dat wat we al doen als journalisten. Probeer het eens.

@maxfostercnn

##politics ##media ##democracy ##learnontiktok

♬ Hardin Scott scene from After – niko slater

Vergelijkbare berichten