Ongeloof dat het Charlie Hebdo trof

Een paar weken na de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo is het nog steeds het enige onderwerp waar NOS-correspondent Frank Renout mee bezig is. Hij blikt terug op de afgelopen tijd: “Het was veel werken en weinig slapen.”

Woensdag 7 januari 2015. Twee mannen nemen tijdens de wekelijkse redactievergadering van het tijdschrift Charlie Hebdo de aanwezigen onder vuur en doden daarbij twaalf personen: acht journalisten, onder wie hoofdredacteur Stéphane Charbonnier, een receptionist, een gast, en twee politiemensen.

Die woensdagochtend is correspondent Frank Renout in Parijs voor een reportage: ,,Op mijn mobiel las ik dat er een aanslag was gepleegd op Charlie Hebdo, maar ik gaf er niet direct gehoor aan. Ik had het niet verwacht dat het iets groots was. Charlie Hebdo is namelijk een klein, marginaal blad waarvan de oplages terugliepen. Toen belde de NOS mij dat het ernstig was en vroegen ze of ik inzetbaar was. Daarna had ik ook contact met de Belgische VRT, waarvoor ik ook werk.”

Onverwacht zeg je, maar het was wel bekend dat Frankrijk een potentieel terroristisch doelwit was…

“Ik hield er wel rekening mee. De dreiging was hoog sinds de oorlog in Mali en deelname van Frankrijk aan de strijd tegen IS. Het was eigenlijk een kwestie van afwachten, maar toen het gebeurde was er als eerste ongeloof dat het Charlie Hebdo trof. Maar dat ongeloof duurde niet lang.”

Ben je er meteen naartoe gegaan toen de ernst van de zaak duidelijk werd?

“Voor de televisie moest ik eerst naar de studio. Vanuit daar heb ik verslag gedaan. Er was nog geen satellietwagen ter plaatse om live verslag te doen. Pas in de loop van de middag ben ik met een taxi naar Charlie Hebdo gegaan. Daarbij ben ik door Parijs langs alle plekken gereden waar een verhoogde beveiliging was ingesteld, zoals op de Champs-Élysées. Dat kon ik ook meenemen in mijn verhaal. Toen ik ter plaatse kwam, heb ik gesproken met ooggetuigen en mensen die ten tijde van de aanval in het gebouw van Charlie Hebdo waren.”

Hoe was de stemming in Parijs toen jij woensdagavond de stad verliet om naar huis te gaan?

“’s Middags merkte ik dat veel inwoners van Parijs nog niet doorhadden wat er was gebeurd. Het dagelijks leven in de stad ging gewoon verder. Het besef was er nog niet, maar ’s avonds was er een kanteling: mensen hadden toen het journaal gezien of hadden de avondkrant gelezen.”

Afgelopen weken was dit het enige onderwerp waar je mee bezig was. Hoe heb je de nasleep van deze aanslag verslagen?

 “Donderdag, de dag na de aanslag, was een redelijk kalme dag omdat de daders nog op de vlucht waren. Vrijdag heb ik samen met NOS-journalist Mattijs van de Wiel verslag gedaan van de gijzelingen.”

Op vrijdag hielden de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo in het noorden van Parijs één gijzelaar vast, terwijl in de Parijse wijk Porte de Vincennes vijftien mensen werden gegijzeld in een Joodse supermarkt door een andere man.  Van de Wiel deed het verslag ter plaatse en Renout volgde de gebeurtenissen vanuit de studio.

 “Het was veel werken en weinig slapen de afgelopen tijd. In de eerste week belicht je het nieuws en probeer je de gebeurtenissen een beetje te duiden. Nu ben ik bezig met de achtergronden.”

Wat voor sfeer heerst nu in Frankrijk?

“Er wordt veel over gepraat. Het is hetzelfde debat dat nu wordt gevoerd in Nederland en andere Europese landen over terreurdreiging. In Frankrijk kwam het sneller op gang door de aanslag op Charlie Hebdo.”

Vergelijkbare berichten